Ridning i anrik miljö

Klassisk ridning på välskolade lusitanohästar, i anrik slottsmiljö. Ja, det är en kortfattad beskrivning av den verksamhet som bedrivs på Sparreholms slott. Sedan hästcentrets start 2012 har ägaren Anna Karinen utvecklat ett brett utbud för ryttare och häst som vill förkovra sig inom den gamla – eller snarare tidlösa – ridningen. Ofta med hjälp av internationella instruktörer.

Hästcentret har i dag tio lusitanohästar, varav sju är i verksamheten. När Åsa Wallin, marknads- och kundansvarig, beskriver rasen lyfter hon fram mångsidigheten; att den är väl lämpad för ridutbildning, har lätt för samling och alltid är vänlig och samarbetsvillig. Hon betonar också att de är avlade för arbete och samarbete. Hästarna ligger högt i energi men använder den till att samarbeta.

Hästcentret har löpande lektionsundervisning och både enstaka och återkommande event med olika gästinstruktörer. Ridningen kan ske endera på hyrd lusitano eller på egen häst, vid ett tillfälle eller regelbundet. Hästcentrets devis är: ”Vi levandegör och sprider kunskap om den klassiska ridningen.”
Många som söker sig till Sparreholms slott gör det, enligt Åsa, för att de vill ”lyfta sig själva”, för att sedan på hemmaplan kunna göra detsamma med sin egen häst. Och till sin hjälp för att hitta rätta känslan kan de välja att rida någon av hingstarna Unico, Urano, Zaragateiro, Armilita eller Atinado, eller valackerna Bolero och Curioso.
För den som vill ha en mer intensiv duvning under flera dagar finns möjlighet att också boka boende, i slottet eller på det vandrarhem med självhushåll som också tillhör anläggningen.

Ett av vårens evenemang är den Iberiska hästfestivalen, lördagen den 28 maj. Den iberiska hästen kommer att stå i fokus och ambitionen är ett festligt, folkligt event. Några tävlingar eller utställningar kommer inte att ingå, däremot får den som vill visa upp sig och sin häst med något de tycker de vill visa för publik. Alla ska kunna njuta, utan alltför mycket krav på prestation. Publiken ska också kunna rösta på sin favorit, utifrån samspel, konstnärlighet och utförande.

Mer information om hästfestivalen finns på: http://sparreholmsslott.com/event/iberisk_hastfestival/