Bedriver du rid- och kursverksamhet? Under rubriken ”Sport” kan du som, utöver avel, erbjuder verksamhet med lusitanoanknytning numera presentera ditt utbud. Välkommen att skicka ditt material till Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.

Ridning i anrik miljö

Klassisk ridning på välskolade lusitanohästar, i anrik slottsmiljö. Ja, det är en kortfattad beskrivning av den verksamhet som bedrivs på Sparreholms slott. Sedan hästcentrets start 2012 har ägaren Anna Karinen utvecklat ett brett utbud för ryttare och häst som vill förkovra sig inom den gamla – eller snarare tidlösa – ridningen. Ofta med hjälp av internationella instruktörer.

Hästcentret har i dag tio lusitanohästar, varav sju är i verksamheten. När Åsa Wallin, marknads- och kundansvarig, beskriver rasen lyfter hon fram mångsidigheten; att den är väl lämpad för ridutbildning, har lätt för samling och alltid är vänlig och samarbetsvillig. Hon betonar också att de är avlade för arbete och samarbete. Hästarna ligger högt i energi men använder den till att samarbeta.

Hästcentret har löpande lektionsundervisning och både enstaka och återkommande event med olika gästinstruktörer. Ridningen kan ske endera på hyrd lusitano eller på egen häst, vid ett tillfälle eller regelbundet. Hästcentrets devis är: ”Vi levandegör och sprider kunskap om den klassiska ridningen.”
Många som söker sig till Sparreholms slott gör det, enligt Åsa, för att de vill ”lyfta sig själva”, för att sedan på hemmaplan kunna göra detsamma med sin egen häst. Och till sin hjälp för att hitta rätta känslan kan de välja att rida någon av hingstarna Unico, Urano, Zaragateiro, Armilita eller Atinado, eller valackerna Bolero och Curioso.
För den som vill ha en mer intensiv duvning under flera dagar finns möjlighet att också boka boende, i slottet eller på det vandrarhem med självhushåll som också tillhör anläggningen.

Ett av vårens evenemang är den Iberiska hästfestivalen, lördagen den 28 maj. Den iberiska hästen kommer att stå i fokus och ambitionen är ett festligt, folkligt event. Några tävlingar eller utställningar kommer inte att ingå, däremot får den som vill visa upp sig och sin häst med något de tycker de vill visa för publik. Alla ska kunna njuta, utan alltför mycket krav på prestation. Publiken ska också kunna rösta på sin favorit, utifrån samspel, konstnärlighet och utförande.

Mer information om hästfestivalen finns på: http://sparreholmsslott.com/event/iberisk_hastfestival/


 

Lyxlektioner på lusitanos på Fors Gård, Västerhaninge.

Privatlektioner på lusitanohästar för Ylva Hagander: se kalender


Pris 850 kr på hyrd häst. 2 personer tillsammans (endast ryttare på samma nivå och som ridit här innan – ej nya elever) 800 kr/person. Första lektionen man rider här tar vi ut en avgift för mundering av hästen samt skötsel av den före och efter lektion om 250 kr. Vill man ha hästen färdigställd för lektion så kostar det då också 250 kr.

Bokar man 5 lektioner så får man rabatt 50 kronor per lektion, vilket tas ut på den femte lektionen. Avgiften minskas då med 250 kronor.

Förutom ovan angivna tider kan lektioner också fås under vardagar, dock ej måndagar och tisdagar under veckorna 3-21 samt 34-50. Under jul samt sommar kan vi vara mer flexibla både kvällstid och dagtid på tider och lektioner.

Bokning: Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.
Mer info: www.forsgard.se

Weekendpaket med övernattning på Fors Gård

Pris 2 650 kr. Weekendpaket med en övernattning och tre lektioner. Även andra veckodagar fungerar, efter överenskommelse. En lektion första dagen, övernattning samt två lektioner dagen efter. Tvärtom, dvs. två lektioner dag ett och en dag två går också bra.
Bokning: Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.
Mer info: www.forsgard.se

Ylva Hagander, Fors Gård AB

Fors 29, 137 91 Västerhaninge +46 70 6016028


 

Välkommen till det vackra Rotbrunna

Beläget strax utanför Enköping mitt i Mälardalen. Vårt ledord är Harmoni för alla som vistas hos oss.

Vi erbjuder lektioner med våra lusitanohästar. Ridning i syfte att uppnå balans med fokus på ryttaren. Även kurser i arbete med hästen från marken. Ryttare på alla nivåer är välkomna.

Omfattande kursverksamhet med extrena instruktörer inom akademisk och klassisk ridning för deltagare med egen häst eller på en av våra lusitanohästar.

Vi har även rum för övernattning för upp till 8 personer och kan därmed erbjuda flerdagskurser och skräddarsy kursupplägg för en grupp.

För info och kontakt; www.rotbrunna.se
e-post; Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.
telefon; 070-2965410


 

Om man har näringsverksamhet med häst i centrala Stockholm krävs hästar som är pålitliga. Det vet Häståkeriet, som bland annat anordnar turistkörningar i city och gryningsritter genom stan. Två av deras trygga hästar är lusitano, en ras som ägaren Carina Westman prisar.

När Carina Westman för två år sedan köpte två lusitanohästar från Portugal var rasen en ny bekantskap för henne. En kompis till henne, dressyrdomare dessutom, hade i födelsedagspresent fått en resa till Golega och insåg då hon såg hästarna att de kunde vara något för Häståkeriet. Så Carina och hennes sambo åkte dit, med målet att köpa körhäst. Hem kom de med valacken Barao (e. Hostil) och stoet Carisma. Att de är nöjda med sitt köp är ingen tvekan om: ”världens bästa häst, de är fantastiska”. De har nu börjat titta efter fler hästar av samma ras.

Året därpå tog de med all personal till feiran i Golega, en upplevelse som Carina beskriver som att befinna sig i en film, ”det är inte verkligt, det är som att vara på en annan planet.” Hennes uppmaning till alla som ännu inte deltagit under tillställningen, är ”åk dit!”

Barao imponerade stort som körhäst. Nyanländ från Portugal kördes han på Hamngatan i Stockholm, en av de mer pulserande gatorna i centrala stan. En av hans styrkor är hans lugn, att han i de mest kaotiska miljöer kan stå stilla och lyssna efter vad han ska göra. Påkostade bröllop, som företaget också hyrs in till, kan innebära sambatrummor, vita duvor som släpps ut och andra överraskningar som alla hästar inte skulle acceptera. Barao däremot bryr sig inte.

Ett annat, lite mer udda uppdrag, hade han häromveckan då han medverkade i teve-inslaget ”Veckans svensk”. För att väcka debatt om hästlasagne fick han stå inne i studion och få riven ost på ryggen. Även detta godtog han tålmodigt.
Halvsystern Carisma är lite mer temperamentsfull, men lättlärd, följsam och arbetsvillig, vilket uppskattas av både elever och deras instruktör Paulo Bastos.