Denna artikel är skriven av Svenska hästavelsförbundet

Många beslut i slutet av hästens liv 
Att ta beslut om att avsluta hästens liv är ett mycket känslosamt och tungt beslut som hästägare helst vill slippa tänka på. Den sista perioden är präglad av flera viktiga val att ta ställning till; det är upp till ägaren att besluta när det är dags för hästen att avlivas, man måste också avgöra var och hur det ska ske och vad som ska hända med kroppen efter hästens död. Att prata om avlivning och slakt är svårt, men viktigt – för hästarnas skull.

När fölet är fött måste det härstamningskontrolleras mot mamman och pappan. Detta gör man på Hgen labb på SLU ”Sveriges lantbruksuniversitets husdjursgenetiska laboratorium”. Detta är inget svårt och går ofta till så att den som Chipmärker och signalementsbeskriver hästen ”hjälper till ” att ta DNA från svansroten. Detta prov monteras på ett speciellt sätt på ett ”provkitt” som skickas till Hgen labb.

Man kan behöva kontakta labbet för att kontrollera om de har DNA på moderna och fadern. Har man köpt ett dräktigt sto i Portugal så finns ju DNA på fader och moder hos motsvarande labb i Portugal. Det man behöver göra då är skicka med en tydlig beskrivning av vad man vill ha gjort där man anger ras på hästen samt fader och moders namn samt L-nummer. Det svenska laboratoriet kontaktar då det portugisiska så skickar de DNA-resultatet till Sverige. Detta sker kostnadsfritt och brukar gå smidigt om man skriver tydligt vad man vill ha gjort. Är Du osäker kontakta oss så skall vi guida Dig på Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.

Stamboken
Stamboken har två delar ett för föl och icke avelsvärderade hästar Livro Nascimentos och ett för avelsvärderade ston och hingstar. Livro de Adultos För att stambokföras i Livro de Adultos ska hästen ha godkänts på en avelsvärdering.  Det är endast avkommor till två lusitanohästar som är inskrivna i Livro de Adultos som får avla renrasiga lusitanoföl. Är de inte inskrivna blir fölet trots full stam en Cruzado dvs korsning. Dessa hästar registreras inte hos APSL. Läs mer om stambok och avelsvärdering här. Titta i stamboken här: www.cavalo-lusitano.com.

När Du skall betäcka ditt sto tänk på följande

Information om Registrering
Den portugisiska Lusitanoföreningen Associação Portuguesa do Cavalo Puro Sangue Lusitano (APSL) stambokför både svenska och portugisiska Lusitanohästar. För att en Lusitano ska betraktas som renrasig behöver den vara inskriven hos APSL. De stambokför inte korsningar.

Eftersom Svenska Lusitanosällskapet (SLS) är APSLs svenska dotterförening så hanterar vi frågor om stambokföring, ägarbyte m.m. för alla svenska Lusitanohästar. Skicka därför alltid handlingar inscannade till  Ylva Hagander på mail till Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den..

För att en häst ska betraktas som renrasig Lusitano behöver den vara inskriven hos den portugisiska Lusitanoföreningen Associação Portuguesa do Cavalo Puro Sangue Lusitano (APSL). Eftersom vi är APSLs svenska dotterförening hanterar vi frågor om inskrivning till stambokföring för alla svenska Lusitanohästar.

APSL stambokför alltså både portugisiska och svenska Lusitanos. För att en häst ska kunna skrivas in i födelseboken,  i APSLs register Livro de Nascimentos, krävs att båda föräldrarna är stambokförda i deras register över avelsgodkända ston och hingstar, Livro de Adultos. Du kan läsa mer om stambok och avelsvärdering här.

Se till att den häst du köper eller importerar är inskriven antingen i Livro de Nascimentos eller i Livro de Adultos. Som bevis på detta bör du få med ett hästpass ( blå boken) med rasen Lusitano angiven. I Portugal utfärdar Direcção-Geral de Alimentação e Veterinária (DGAV) pass för inskrivna Lusitanos och Serviço Nacional Coudélico för andra hästar. Manual för passansökan finner du här.

Får du inte med ett hästpass vid köpet rekommenderar vi att du begär att få APSLs inskrivningsbevis (Boletim de Inscriçao) i original. Har du varken pass eller inskrivningsbevis eller en ägarbytes handling i original blir det problematiskt att få ett hästpass, att visa att du är ägare, eller att hästen är en Lusitano. Vi har sett flera exempel på svårigheter som uppstått med att i efterhand få dessa handlingar. Du bör även kontrollera att säljaren är registrerad som ägare hos APSL, t.ex. genom att han står angiven på det gamla inskrivningsbeviset om ett sådant finnes.

Anmälan om ägarbyte

Vid köpet så måste säljare och köpare underteckna APSLs blankett om ägarbyte. Du kan ladda ner den här. Scanna den och skicka den som PDF med e-post till Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den., för vidare handläggning till Portugal Efter en tid får du ett nytt inskrivningsbevis där du står som ägare. APSL har långa handläggningstider, det kan röra sig om 6–12 månader, mer om något problem uppstår såsom att hästen inte är registrerad på den du köpt hästen av. För aktuellt pris se registering- Avgifter/priser.