Alla hästar som befinner sig i ett land mer än 90 dagar måste registreras i det landet där de befinner sig. Detta gäller alla hästar, och alltså även de svenskfödda Lusitanos som enbart har registrerats i stamboken i Portugal.

När en häst avlivas, slaktas eller dör på annat sätt ska passet ogiltigförklaras och makuleras. Det görs av den myndighet som har utfärdat det. Har Din häst ett pass gjort i Sverige är det troligen gjort av Svenska Hästavelsförbundet. De har info på sin hemsida om hur man går tillväga https://svehast.se/avliden-hast/

Alla hästar i Sverige måste registreras och ha ett hästpass.

Hästpasset innehåller uppgifter om ägare, vaccinationer, laboratorieundersökningar, ID-kontroller, konturdiagram (signalementsbeskrivning), läkemedelsbehandlingar och registreringar. Hästpasset ska följa hästen, och behövs vid gränspassering, vissa veterinärbehandlingar, tävlingar, avelsvärderingar m.m.

Idag är alla pass som tillverkas i Portugal och Sverige EU-godkända. För att de skall vara det krävs två saker. Passet skall ha så kallade "livsmedelssidor", där man kan föra in information om medicinering av hästen samt att hästen skall ha ett UELN nummer. Ett unikt nummer som följer hästen hela livet. Misstänker Du att Ditt pass inte är godkänt så går det bra att "uppgradera" det till en mindre kostnad både i Portugal (med rasen angiven) samt i Sverige (utan rasen angiven)

Svenska Lusitanosällskapet har tidigare via Svenska hästavelsförbundet kunnat göra pass i Sverige där det har stått i passet att  hästen är av rasen Lusitano. Detta har vi varit väldigt stolta över. Från och med 2011 så har jordbruksverket tolkat om EU-lagen som berör hästpass och kommit fram till att passet skall utfädas genom stambokförande organisation DVS. APSL.

I Sverige kan Du få pass med angivet "Specialras" på en renrasig lusitano. Önskar Du bevis på att Du har en lusitano så är inskrivningsbeviset "Bolem de Inscricao", det bevis man får visa upp vid tävling etc.

I Portugal kan man via Direcção-Geral de Alimentação e Veterinária (DGAV), få ett pass. Detta är som sagts tidigare godkänt och ger Dig möjlighet att tävla med hästen.

Har Du frågor kring detta kontakta oss på följande mejl: Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.

Att göra pass för renrasig Lusitano i Portugal hos DGAV

Det är lag i EU att alla hästar skall ha ett pass. Detta för att information om medicinering etc skall kunna föras in då hästar kan vara ett livsmedelsproducerande djur. För att göra ett pass för renrasig Lusitano måste hästen vara
1, inskriven i stamboken (ha ett LN nummer)
2, Du måste ha inskrivningsbeviset
3 Du måste ha ägarbeviset om Du inte står som ägare på inskrivningsbeviset
4, Hästen måste också vara chipmärkt samt ha en signalementbeskrivning i orginal på engelska. OBSERVERA att signalementbeskrivningen skall vara skriven på speciellt klisterpapper. Detta får Du genom att mejla oss. mejla Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den. så skickar vi pappret.

Du få hästpass utfärdat av Svenska hästavelsförbundet SH utan angiven ras. Det kommer då att stå specialras i passet. Det finns inte längre möjligheten att få ett svenskt pass med rasen lusitano angivet. 

Så här skaffar du hästpass (specialras)