Det gick bra för Åsa Cidh och Idamaria Johansson i Pedro Torres Academy Cup i Tjeckien i mitten av oktober. Riktigt bra. På sina lusitanohästar Algarve och Hoxi kom de på andra respektive tredje plats i WE-tävlingen. Detta i konkurrens med ekipage från fem andra länder. Efter pandemins begränsning av tävlingsmöjligheter, både nationellt och internationellt, så är lusten att komma ut på banorna igen stor. Målmedvetenheten likaså. ”Nu siktar vi mot VM nästa år”, meddelade Åsa efter framgångarna i Tjeckien.

Några veckor tidigare gick SM av stapeln hos Trolleholms Ryttarförening. Precis som tävlingen i Tjeckien så räknas SM som kvaltävling till världsmästerskapen. Tio ekipage kom till start och gjorde upp i ett dressyrmoment, ett teknikmoment samt ett speedmoment. Idamaria och Hoxi toppade alla tre delmomenten, fick totalt 33 poäng och säkrade med detta sitt guld. Dessutom blev de första svenska mästare i WE. På hedrande andraplats kom Åsa och Algarve (till vardags kallad Allan), på 27 poäng.

Att Åsa och Idamaria får fina resultat är inte förvånande. Båda ingår i svenska landslagets spetsgrupp i WE, där kravet är en nationell prestationsnivå på minst 70 % i dressyr och teknik, svår klass. I en tidigare intervju på denna hemsida berättade WE-kommitténs ordförande Kajsa Ekedahl om det strategiska och långsiktiga arbete som görs för denna i Sverige så snabbt växande och populära gren. Medan en del länder satsar hårt på enskilda ryttare har vi gått motsatt väg, med en satsning på bredden som avspeglar sig i en allt starkare topp.

Åsa kom i kontakt med grenen 2013 tack vare Allan. Hon fastnade direkt. Plötsligt fick dressyren ett syfte, inte bara för henne själv utan också för hennes hästar. Allan var till salu och Åsa tyckte han verkade vara en cool häst. Att hon egentligen inte skulle köpa en häst glömdes snabbt bort. Rasen lusitano hade hon inte heller så stor kunskap om men hans egenskaper avgjorde det hela. För vem kan motstå en som är ”tuff, inte tar skit, har attityd och är rolig”?

När jag frågar Åsa om det mest utmanande med tävlingen i Tjeckien så var det inte själva tävlingen. Bantekniskt tycker hon att den var lättare än det hon är van vid i Sverige. Det verkligt krävande var i stället det pappersarbete som fordrades inför tävlingen, med en byråkrati utan dess like. ”En mardröm”, sammanfattar hon den insatsen. I övrigt har hon bara lovord för arrangörerna. Extra roligt var det att få gå banan tillsammans med Pedro Torres, som erbjuder det i sin roll som sponsor för tävlingen. Att få tips och råd av en av de stora stjärnorna gör förstås att allt stångande med papper, intyg och stämplar förbleknar. Idamaria skrev på sin Facebook-sida om sin glädje över ”att vi kom iväg på den här tävlingen som har varit fantastiskt organiserad, en fantastisk tävlingsplats och en super bra stämning mellan ryttare från olika delar av Europa!”

VM hägrar som sagt som ett mål nästa år och Kajsa Ekedahl tror att ”vi kommer åka till Frankrike i juli med ett starkt och jämnt lag som kommer göra bra ifrån sig - och dessutom med en superfin laganda. De här ryttarna är jätteduktiga på att stötta varandra.”

De som är sugna på att se Åsa, Allan, Idamaria och Hoxi har närmast möjlighet på Sweden International Horse Show, där de visar upp sina färdigheter i Mässarenan. Det finns hela fyra tillfällen under helgen för intresserade.

Fredagen den 26 november, kl. 16.15 Lördagen den 27 november, kl. 10.45 och 20.45 Söndagen den 28 november, kl. 11.00

Agneta Danielsson