I samband med att Svenska Lusitanosällskapet firade 15 år så lottades ettårige Nazareno ut. Det var uppfödaren Frederico Schiappa Pietro Saramago som med anledning av jubiléet skänkte hästen. Intresset för hingsten var stort men det blev Fredrik Andersson i Visby som lyckades knipa vinsten. Något han segervisst räknat med från början, då han noggrant valde ut den avgörande lotten. Idag, tre år senare, pågår inridning och Fredriks fru Monica summerar, ”det går galant”.

Förra sommaren så tyckte Monica att Nazareno, kallad Nano, inte var mogen för att sitta upp på. I stället blev det longering med sadel och jobb vid hand men i år har han växt till sig. ”Det är bara att köra på”, säger Monica. Än så länge är det skritt och trav som gäller, med dottern som hjälp på marken. Visserligen är han jättelugn men det är lika bra att allt blir rätt från början.

Lugn har han för övrigt varit hela tiden. Och kanske än mer efter att han som tvååring kastrerades. När Fredrik och Monica först fick honom hade de lite delade meningar om han skulle förbli hingst eller inte. Vem som i det här fallet var bäst på att argumentera är alltså tydligt. ”Jag är den som vinner,” säger Monica med ett skratt.

Trots sitt lugn vill han ändå lite harigt ifrågasätta det Monica presenterar. ”Ska jag gå över bom?!”, kan han undra. ” ”Ska jag…?!” När han förstår att det faktiskt är uppgiften så fogar han sig raskt. ”Okej då!”, verkar han säga. Hans tilltro till Monica är stor.

Planen framöver är att delta på feiran i dressyren. När det är dags. Säkert är många då nyfikna på Nano. Inte minst de som med en lott i handen hoppades att han skulle bli just deras!

Agneta DanielssonNazareno

f. 2017
e: Zeplin Do Top
u: Bonina Do Zumbujal
ue:  Jocoso