2010 tog Ida Svensson och hennes familj över Smultebergs Gård utanför Sigtuna. Då fanns inte mycket av det som gården idag kan ståta med. Nu finns här ett nytt stall med tio boxar, sex uteboxar, isolerat ridhus samt ridbana. Dessutom har de nyligen också blivit godkända som stuteri, med inriktning på lusitanoavel! Inte undra på att Ida är stolt.

Allt började med Idas hingst Caramelo. När han 2014 avelsbedömdes fick han hela 73,5 poäng och blev därmed den högst bedömda lusitanohingsten i Sverige. Att han på det årets Feira dessutom utsågs till Champion of Champions var följdriktigt. Därefter har han fått fem fina avkommor, alla genom insemination. Men i och med att Smulteberg nu är godkänt som stuteri vill Ida i stället ta emot ston hemma, för betäckning på plats. Det är en småskalig verksamhet och precis så som hon vill ha det. ”Jag vill ge så bra service som det bara går”, säger Ida. För henne är det viktigt att befruktningen sker i så bra tid som möjligt för stoet. Så kan också stoägarna bo kvar på gården och i lugn och ro invänta rätt tillfälle. Och fler än fem ston kommer inte att tas emot under året. För, som sagt, kvalitet och småskalighet är ledorden.

Att Caramelo skulle bli upphovet till en avelsverksamhet var knappast något Ida trodde när hon köpte honom. Hon hade redan en lusitano men ville ha en till, som påläggskalv för Working Equitation. I Portugal hittade hon en häst hon tyckte om men den gick inte igenom besiktningen. Väl hemma fick hon ett sms från sin portugisiske tränare som trodde sig funnit just den hon ville ha. Han skickade en video på den 2-årige, knappt hanterade hingsten. Om tränaren var entusiastisk var Ida desto mer tveksam. Hon tyckte hästen var ganska ful, hade en ”pytteliten rumpa” och såg allmänt kalvig ut. Men tilltron till tränaren var större än hennes tvekan så det blev ändå ett köp, på distans. Caramelos stamtavla är mycket bra med många kända dressyrhästar, men framför allt tjurfäktare. Tanken var att hon alltid skulle kunna sälja honom vidare, efter att först ha ridit in honom. ”Men vem kan sälja en häst”, frågar Ida med ett skratt. Och deras gemensamma band är starkt, idag känner de varandra innan och utan. Av ”den fula ankungen” finns inget kvar, tvärtom. Med sin speciella guldiga färg, sin ål och svarta man och svans är han en häst som syns. På hingstars vis vill han också visa upp sig. ”Han har en fantastisk utstrålning”, säger Ida och fortsätter med att han dessutom är otroligt snäll och trygg i sig själv. Det är sådant som lyser igenom.

Totalt finns tolv hästar på gården, varav sex egna. Fyra av dem rider Ida dagligen så att det är späckade dagar kan man förstå. För förutom avel så består hästverksamheten av tillridning, clinics och ridlektioner, med fokus på portugisisk ridning och Working Equitation. Ida, som själv tävlat i svår klass i WE och dessutom är domarutbildad upp till LA längtar nu, som många andra, efter att få komma ut på tävlingsbanorna igen. Men i väntan på det så är det förstås extra roligt att kunna välkomna ston till fina Caramelo på Smultebergs gård!

Agneta Danielsson

Caramelo
Född 2007
e. Haras, u. Xana, ue. Jocoso
Uppfödare Paulo Jorge Pires Ponte

Caramelo är pappa till följande fem:
Moca 2016 (u. Ruca)
Nucleo 2017 (u. Atrevida)
Orkana 2018 (u. Foxy)
Ocean 2018 (u. Horta)
Omelo 2018 (u.Halperce de Ets).

Smultebergs hemsida: Home Page (smulteberg.se)