Att lusitano-ekipagen dominerar årets landslag i WE har redan noterats på denna hemsida. Ett av ekipagen är Idamaria Johansson på nioårige valacken Hoxi. ”Jag är så glad och stolt över att vara uttagen” skrev hon på sin Facebook-sida då lagsammansättningen blev officiell. Det har hon all anledning att vara. Att komma med i landslaget har varit ett utstakat mål och nu har de nått dit.

Hoxi ägs av Pedro Torres men har nu varit hos henne i fem år. Det var när hon startade sitt företag Idamaria Johansson Dressage, som de påbörjade det samarbetet. Överenskommelsen var att hon skulle utbilda honom, tävla och att han sedan går till försäljning. Men ännu är han alltså kvar och att de blivit ett väl sammansvetsat par visar resultatlistorna. Hoxi är en häst som verkligen vill jobba, säger Idamaria. ”En dröm”, är hennes sammanfattande omdöme om honom.

För Idamaria har hästar alltid varit ett stort intresse så efter gymnasiet flyttade hon till Spanien för hästjobb, därefter vidare till Belgien för ytterligare förkovran. Efter sin utlandssejour fick hon jobb på Sparreholms slotts hästcenter där hon jobbade i fem år, innan hon tog steget över till eget företag. Det var också på Sparreholm hon först kom i kontakt med lusitanorasen. Det var även där, menar hon, som hon egentligen fick sin ryttarutbildning.

Att hon började med WE hänger också ihop med Sparreholm. De hade en unghäst som skulle säljas och som därför behövde komma ut på tävlingsbanorna. Idamaria fann att WE var perfekt för honom. Träningen är allsidig och hästen blir stark, snabb och lyhörd. Att det är ett snabbt växande intresse för grenen är därför inte underligt. Dessutom är det en fartfylld gren som är rolig både för publik och för tävlande. Tävlingen innehåller ju flera moment, vilket innebär fler chanser om man skulle lyckas mindre bra i ett av dem, säger Idamaria.

Som en av de fyra som nu ingår i Sveriges landslag i WE hoppas Idamaria på att framöver få träna tillsammans med de andra utvalda. Denna konstiga period, fortfarande präglad av pandemin, gör ju att en del är osäkert. Dels är antalet tävlingar få, dels är restriktionerna för tävlande stränga. Idamaria och Hoxi hamnar genom sin nivå i ”elitundantaget” och får ändå tävla, vilket de gör för Strängnäsbygdens Ryttarförening. Men eftersom det inte ens i vanliga fall är stort utbud av WE-tävlingar så kommer de att satsa en del på ”vanliga” dressyrtävlingar för att få träning på de situationerna. För det gäller ju, även för den som kvalificerat sig i absoluta toppen, att också visa att utnämningen är berättigad. ”Ja, skrattar Idamaria, ”nu gäller det att behålla sin plats!” Det låter som en sporrande utmaning.

Full fart framåt med Idamaria och Hoxi!
https://www.facebook.com/1774524885896858/videos/301750887927182

Agneta Danielsson

Hoxi, f. 2012, valack
Uppfödare Pedro Torres
Ägare Pedro Torres
e. Oxidado, u. Laranja, e. Hectar