Bästa hingst vid Svenska Lusitanosällskapets avelsvärdering 2020 blev 14-årige Bizet. Stolta ägarna Paulo Bastos och hans fru Loretta Fitz köpte honom för sju år sedan. De var i Portugal för att köpa ett ettårigt sto och hittade då mer av en slump också honom. De såg genast hans kvaliteter. Att han hade bästa förutsättningar både för dressyr och working equitation var helt klart. Paulo, meriterad tränare i båda grenarna, har att jämföra med. Så kom det sig att köpet blev två hästar istället för en.


Fotograf: Jenna Vainionpää

Någon färdigutbildad hingst var det dock inte som de fick hem till Sverige. Han var inte så väl riden och var dessutom stressad. Han behövde såväl lugna ner sig som få förtroende för människor. Det var stor skillnad mot idag. Bizet är otroligt snäll och är en av få hästar som Paulo och Loretta låter sina barn rida utan att känna oro. De litar helt på honom.

Vid avelsvärderingen på feiran på Rotbrunna fick han 69,25 poäng. Domaren Nuno Santos Pereira tyckte han var en superfin häst med hög kvalitet, om än lite spänd just den dagen. Dagarna innan hade han varit på semin-station och betäckt flera gånger, kanske var han fortfarande inriktad på den uppgiften. Även om Paulo menar att Bizet inte visade sig på bästa vis var alltså domaren nöjd. Att han är en bra blandning av ”old fashion-type” men ändå med moderna gångarter passande för dressyr var tydligt. Just denna blandning är inte så lätt att hitta. Barocktypen av lusitano kan ha lite korta rörelser och många idag vill ha större rörelser, men ändå en häst av traditionell typ. Ungefär som Bizet.

Trots att Paulo och Loretta har en fin och nu avelsvärderad hingst är inte avel det primära för dem. Men visst är det roligt att se vilka fina avkommor Bizet får, med elasticitet och mycket tryck i bakbenen. Stoet som de köpte samtidigt med honom har fått två föl efter honom, ett sto och en hingst. Den sistnämnde har de fortfarande kvar och han brås tydligt på sin far. Paulo har stora förhoppningar på honom.

Intresset i Sverige för lusitanorasen ökar men aveln är ännu inte så stor. Enligt Paulos erfarenhet vill de flesta fortfarande köpa vuxna hästar med erfarenhet, som utbildningsmässigt nått medelsvår nivå. Men för de som vill satsa på uppfödning finns alltså ytterligare en godkänd svensk hingst, vilket är väldigt roligt. Och semin finns att köpa för intresserade.

På frågan om hur Bizet är som individ svarar Paulo skrattande att det lätt att prata sig varm om sina egna hästar. Men Bizet är verkligen något speciellt. Han är en häst som sticker ut. Och, sammanfattar Paulo, ska jag välja en av alla hästar jag ridit, skulle jag välja honom!

Agneta Danielsson

Artikel i Hippson: Paulo Bastos - när dressyr möter WE (hippson.se)


Fotograf: Jenna Vainionpää

Uppfödare: Florindo Sergio Miranda Martins
Född: 2006
Härstamning: e. Romero, u. Una, ue. Haxixe