Drömmar kan se olika ut. Ewelina Wettergren Unger har alltid haft en stark passion för hästar. Men att hon skulle bosätta sig i Portugal och jobba som instruktör hos legendariske Luis Valença kunde hon inte föreställa sig när hon efter gymnasiet funderade över sin framtid. Hon som då, enligt egen utsago, var en medelmåttig hobbyryttare rider och utbildar idag lusitanohästar upp till Grand Prix-nivå. Dagarna är fyllda till brädden med hästar och ständigt ny kunskap. ”Idag lever jag min dröm”, säger Ewelina.
Hon har nu varit på Valenças gård i Vila Franca de Xira utanför Lissabon i fyra år. Det har varit lärorika år. ”Det mesta jag kan har jag lärt mig här”, säger hon. Hela familjen Valença är involverad i verksamheten som förutom utbildning av elever och hästar också innefattar bejublade shower och clinics världen över.

Att hon hamnade på gården är tack vare dressyrryttaren Charlotte Wittbom i England, där Ewelina arbetade ett år. Men innan hon tog det yrkesmässiga beslutet att satsa på hästar hade hon hunnit utbilda sig till socionom. Det är en utbildning som hon har stor nytta av i arbetet som instruktör. Förmågan att läsa av personer resulterar i en flexibel undervisning.

Att kunna titulera sig Valença-instruktör är inte alla förunnat. Det sker först när man anses ha uppnått en viss nivå och har tillräcklig kunskap för att fortsätta att lära ut familjens metod. Och metoden är förstås den som hennes läromästare Luis använder. Han som av många kallas ”en av de få levande hästlegenderna”. Luis i sin tur har lärt sig av ingen mindre än Nuno Oliveira, som på 1960-talet handplockade Luis som lärling och assistent. Det handlar om klassisk ridkonst där grunden för utbildningen av hästarna är kommunikation och arbete från marken. Plus ett tålmodigt och respektfullt förhållande mellan människa och häst.

Utbildningen är ett systematiskt tillvägagångssätt där man, säger Ewelina, ”tar hästen från A till Ö.” Det grundläggande är att utveckla det språk som gör att hästen förstår vad ryttaren vill ha av honom. När den förståelsen finns kan man fokusera på balans, rytm, kontakt och att utveckla hästens överlinje. Därefter introduceras mer avancerade övningar. Genom arbetet från marken ges hästen möjlighet att bygga muskler utan att ha ryttare på ryggen. Dessutom blir det lättare för hästen att förstå vad ryttaren ber om när hen väl är i sadeln.

Att just Ewelina nått så långt tror hon beror på all den erfarenhet hon fått under relativt kort tid. En vanlig dag rider hon upp till tio hästar, alla sorter, från unghästar till skolmästare. Det stöd hon får från familjen beskriver hon som fantastiskt, men så är hon också hungrig på att hela tiden lära mer. Sådant betalar sig. Hon har nu börjat erbjuda clinics runt om i världen och Sverige står förstås på listan över länder där hon skulle vilja verka. Hennes mission – att hjälpa ryttare att bli så bra de kan!

Agneta Danielsson

Facebook page: Ewelina Wettergren Unger – Dressage Rider and Valença Instructor
Instagram: @ewelinawettergrenunge
Valença Equestrian Academy - The Valença Method (valencaequestrianacademy.com)