Skriv ut
Tredje gången gillt! Inte mindre än två gånger tidigare har Galderia Y.H. utsetts till bästa sto på Feiran. I år var det dags igen. Dessutom knep hon den åtråvärda titeln Champion 2020. Att ston utnämns till detta tillhör inte vanligheterna. Konkurrensen mot kraftfulla hingstar är inte det lättaste. Under de sjutton år som Feiran arrangerats i Sverige är det bara två andra ston som blivit Champion. Galderias rastypiskhet föll dock domare Nuno Santos Pereira i smaken. ”Man ser direkt att det är en lusitano”, konstaterade han.
Ylva Haganders fina sto visar sig ha en förbluffande historia. Hästen var nämligen inte den man trott! Men det var först vid fem års ålder, i samband med avelsvärderingen, som det uppdagades och Ylva fick börja nysta bland trådarna.

Ett antal år tidigare hade Ylva köpt stoet Saborosa från Portugal. En vackert chokladbrun häst, med två vita bakfötter och bedömd med höga poäng. Hon var precis det avelssto som Ylva ville ha. Dessutom en trevlig ridhäst. Att sko henne bak gick däremot inte och en vinter fläkte hon sig i hagen. Hon blev inte halt men vid ridning var det uppenbart att något inte stämde. Beslutet blev därför att hon helt skulle användas för avel, och detta i Portugal.

Efter att där först ha betäckts med Sobrano och fått ett föl som senare dog så släpptes hingsten Hostil in i stohagen. Fertiliteten var god hos både honom och stona. När det så småningom var dags för fölning fanns flera syskon bland de små. Ylva åkte ner för att se sin åring efter de skilts av men det var inte helt uppenbart vilket föl och sto som egentligen hörde ihop efter så lång tid. Efter en del dividerande enades de om vem som var hennes Gostosa, ”den goda, fina”. Hon var chokladbrun som sin mamma, och med ett vitt bakben.

När det var dags för registrering så plockades ungstona ur flocken för att chippas och ta dna. Lite tidigare hade den som var ansvarig för aveln tyvärr avlidit. Något senare får Ylva via telefon förklarat att den avkomman som hon räknade som sin inte var det, Ylva hade gissat fel. Den häst som hon trott var hennes var inte Saborosas avkomma.

Gostosa reds in i Portugal och när hon kom till Ylva och Fors gård fortsatte utbildningen med stöd av duktiga Kerstin Dahlberg. Det var också Kerstin som förtjänstfullt red Gostosa vid avelsvärderingen, där hon fick fina 72 poäng. Det var också då som förväxlingen upptäcktes. Trots pass och registrering som Gostosa visade hon sig vara en Galderia. Förvirringen var stor.

För Ylva blev det en segdragen historia. Det krävdes över ett års jobb med nya dna-prov, nya papper, nytt pass innan bilden började klarna. Gostosa, fölet undan Saborosa, visade sig ha dött flera år tidigare. Den häst Ylva istället fått hade stoet Tuna som mamma och Galderia var alltså halvsyster med Gostosa. Ja, det var inte så lätt att hänga med i svängarna.

Med alla nya fakta ville Ylva att Galderia skulle få heta Gostosa. Det var ju faktiskt det namn hon avelsvärderats med och ”riktiga” Gostosa var trots allt död. Men vissa system är mer stelbenta än andra och ett namnbyte gick inte an. Tillägget Y.H godkändes dock och det är i detta namn, Galderia Y.H, som årets Champion korades.

Med distans till den ovanliga händelsen kan Ylva se den lite som en fascinerande berättelse. Fokus idag är framåt. Vid sin sida har hon Kerstin Dahlberg, internationell dressyrryttare och tränare och tidigare svensk landslagsryttare i dressyr. Hon har hela tiden stöttat, tränat och utbildat Galderia. ”Hon är värd en stor eloge”, betonar Ylva. Och precis som Galderia har gjort bra ifrån sig på Feirorna, så går hon och Kerstin från klarhet till klarhet på dressyrbanorna. De tävlar nu Msv B med sikte mot svårare klasser. Det är otvetydigt, årets Champion är verkligen en god representant för lusitanorasen.

Agneta Danielsson
Andra ston som varit Champion

Borboleta do Gaio, Champion 2009
Sto f. 2006
LA 13607
e. Navegante
u. Perola, ue. Eleito
Uppfödare: Jose Carlos Da Costa Carvalho

Crioula, Champion 2011.
Sto f. 2007 d. 2015
LN 178
e. Liador
u. Xamusca, ue. Poeta
Uppfödare: Oliviera Santos

Galderia Y.H (fd Gostosa Y.H)
Sto Född 20110428
LN 2267
e. Hostil, LA 1661
u. Tuna, ue. Mulato
Uppfödare: Guilherme Borba
Ägare: Ylva Hagander, Fors Gård