Skriv ut
Lusitanosällskapets erbjudande till medlemmarna om programridning online möts med intresse. En del ser det som ett trevligt alternativ till inställda tävlingar. Andra lockas av att kunna rida i lugn och ro på hemmaplan, men ändå bedömas av en duktig domare. Och duktig och välmeriterad är hon, Intermediaire I-domaren Christina Strand.
Som ägare av Björklidens dressyrstall och diplomerad B-tränare i dressyr har hon gedigen erfarenhet. Men att bedöma dressyr online är nytt också för henne. Det känns roligt, även om hon menar att dressyr ”på riktigt” ska upplevas i verkliga livet. Hennes förhoppning med Junidressyren är att kommentarerna till ekipagen känns utvecklande och entusiasmerande för ryttarna och att de hjälper till att ytterligare utnyttja lusitanorasens fördelar.

Det viktigaste enligt Christina är hästens grundform. Det är utifrån den som betygen sätts. Hästens självbärighet, en jämn och fin kontakt och att hästen går fram till handen är en förutsättning. Själva programmet behöver man inte traggla med utan mer hålla i huvudet, menar hon. Så tipset till deltagande ryttare för en bra ritt: koncentrera på grundformen!