Skriv ut
Julklappsproblem? Vi har tipset! Keron Psillas Oliveira fotobok ”Lusitano: noble, courageous, eternal” är den givna klappen för hästintresserade i allmänhet, och lusitanovänner i synnerhet. Keron får ofta frågan från fotografer in spe om hur de ska tänka och hennes svar är alltid; fotografera något du älskar, det kommer att lysa igenom. Och hur det lyser om bilderna i denna bok! Vissa foton får en att dra efter andan. Att hon som fotograf är hyllad och flerfaldigt prisbelönt är lätt att förstå.
Hästar har alltid funnit som en viktig del i hennes liv. Själv säger hon att hon redan vid två års ålder var hästtokig och så fortsatte det under hennes uppväxt i West Virginia i USA. Men lusitanorasen kom hon i kontakt med först 2005. Keron skulle då fotografera för en dressyrbok på Barbier Farms i Kalifornien och där fanns det just lusitanohästar. Hon menar att ''the Lusitano has expanded my consciousness and enriched my life for more than 15 years.”

Förmodligen fördjupades nog känslan för rasen än mer när hon 2011 träffade sin blivande man, Carlos Oliveira. Han arbetade vid tillfället i Brasilien med att utbilda och visa lusitanohästar för Rocas do Vouga. Med hans hjälp kunde stallet som uppfödare ståta med Champion-titlar sex år i rad. Hans skicklighet med att visa hästar var väl känd. Astrid Hedman skriver några år senare i sin blogg på Hippsson att ”han ’leker’ med hästen, den är alltid uppmärksam på honom och redo för vad som ska hända.” Uppfödare stod i kö för att just han skulle vara ”apresentador” av deras hästar.

Ett år senare var det dags för bröllop och Keron flyttade då till Carlos hemland Portugal. Hon fortsatte med sina många fotouppdrag runt om i världen och han med hästarna. Den egna aveln var koncentrerad på att få fram avkommor till den olympiska hästen Riopele samt Hostil, en av de viktigaste i tjurfäktningslinjerna. Han lyckades väl.

I december 2016 förändrades dock allt. I samband med en ridolycka skadades Carlos så svårt att han dagen efter avled. Tragedin är fortfarande svår att förstå. Att behålla hästarna var inte möjligt för Keron, vars arbete gör att hon ständigt är på resande fot. Hon hittade nya hem till dem alla och hennes egen Torero, helbror till kände Merlin, bor numera i Tyskland tillsammans med sin bästa vän, en åsna.

Men tillbaka till boken. Enligt överenskommelse med SLS kan den beställas direkt från Keron för 30 euro, plus porto. Mejla Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den. så skickar hon en bok (eller flera!). Fakturan kommer via Paypal.

Avslutningsvis hennes beskrivning av lusitanohästen: “I want my photographs to represent the eternal qualities that emanate from the horses. For these horses are noble and courageous. They are dignified, kind, trusting and engaging. And yet, there is something more, an ineffable quality found in the Lusitano that I have not found in other breeds. I believe that this horse is a direct channel to what we might call the spark of the Divine.”

Ytterligare information, och bilder, finns på hemsidan: https://www.keronpsillas.com/
Agneta Danielsson