Skriv ut
Lätthanterlig, samarbetsvillig och otroligt ambitiös. Så beskriver Emelie Strömvall sin häst Havano de Peramanca. En häst med fantastiska rörelsemönster och bra gångarter, menade domare Nuno Santos Pereira vid årets Feira och utsåg honom till Bästa hingst och Champion 2019.
Emelie och Havano tävlar för Sunne Ryttarförening
Foto: Jenna Vainionpää
Själva rasen lärde Emelie känna då hon hjälpte en kompis hemma i Sunne som hade en lusitano, av det mer hetlevrade slaget. "Det var mycket häst", skrattar Emelie. Intresset för rasen var väckt.

Emelie började rida först när hon var 15 år, då hon tjatade sig till att rida en travhäst. Sedan blev det desto mer intensivt. Trots sin tidsmässigt korta ryttarkarriär så kom hon in på hästgymnasiet och passade dessutom på att under skolloven jobba i stall i Tyskland, dit hon också återvände efter avslutade studier. Sammanlagt blev det två år där, med sex-tio hästar att rida per dag, sex dagar i veckan. Men inriktningen då var inte alls dressyr, som idag, utan western.

Det var först när hon kom tillbaka hem och träffade tränaren Ricardo Reis som hon började intressera sig för dressyr. Hans tankar om att utbilda hästen för att få en starkare individ köpte hon helt. ”En vacker filosofi”, säger hon. Det var också med hans hjälp hon senare köpte Havano.

Emelie har nu haft honom i nästan tre år, då hon importerade honom från Portugal. Eftersom Havano är en storväxt kille, på cirka 175 cm i mankhöjd hade man tagit det lugnt med honom. Han hade främst jobbats för hand men var ändå bra grundriden, i alla gångarter.

Men första året blev lite av ett förlorat år. I transporten till Sverige skadade han sig och bröt ett revben. Eftersom det var det ben som ligger bakom hjärta och lungor blev det en lång konvalescens. Arbetet därefter har varit målmedvetet. Att de i FEI Mästerskapsprogram Msv B vid årets Feira red ihop fina 64,853 poäng visar att det gett resultat. Havano är dessutom en häst som enligt Emelie hela tiden försöker göra sitt bästa och som aldrig protesterar. Hennes mål nu är Grand Prix, och då inte att bara rida utan också utbilda hästen själv. Sett till hennes konsekventa satsning på ridning och hästens förutsättningar så kommer de säkert att infria även detta. Lycka till!

Född 2012
e. Vulcão Pinhais
u. Vinha de Pêra-Manca
ue. Nativo
Uppfödare: João Pedro Vasconcellos e sá Grave