Efter fem nätters fölvakande valde stoet Joia att föla i hagen strax efter utsläpp. Så som det oftast sker i Portugal. När ägaren Katarina Eningsjö kom ut i hagen ett par timmar senare stod han där på vingliga ben, vackert baio-färgad, gul med svart man och ål. P var född.

Foto: Katarina Eningsjö

Ett av Svenska Lusitanosällskapets mål är att främja avel av lusitanorasen och därför är det förstås extra roligt med varje svenskfött föl. För även om intresset för lusitanohästen är starkt växande så är den svenska aveln ännu inte så stor. 2018 registrerades fyra föl. Men vid fjolårets Feira anordnades för första gången en utställningsklass för föl där tre deltog, samtliga efter Caramelo. Det bådar gott. Förhoppningsvis kan klassen bli en stående del i Feiran framöver.

Om det även i år blir en klass för föl kanske vi får möjlighet att se P, som vid det laget hunnit bli närmare två månader gammal. Och han har att brås på! Hans mamma Joia är importerad från Portugal och avelsvärderades med 70 poäng på Feiran 2018. Pappan Dinamo Y.H (också han avelsvärderad med 70 poäng) är den första svenskfödda lusitanohingst som fått titeln Champion of Champions, som han fick som femåring 2013. Uppfödare av honom är Ylva Hagander och hon är även nybliven ägare till lille P. Vad han slutligen kommer att heta återstår att se, klart är att namnet börjar just på P. Alla föl födda i år ska enligt reglerna ha ett namn på P, precis som alla föl födda förra året hade O som begynnelsebokstav.

Rotbrunna Häst & Kursgård, som familjen Eningsjö äger, bedriver bland annat verksamhet med lektioner och kurser på lusitanohästar. Idag har Katarina nio vuxna hästar varav en valack och resten ston, vilket är en anledning till att hon börjat satsa lite mer på avel. Nästa år hoppas hon få två föl. Ett av dem är undan ett avelssto som hon nyligen köpt från Alter Real i Portugal, som har inseminerats med hingsten Beirão AR, vilken tävlar dressyr på Grand Prix-nivå och är son till Rubi AR. Men i år är det alltså nytillskottet P som står i centrum!  Välkommen, hälsar Svenska Lusitanosällskapet!


Agneta Danielsson

Foto: Katarina Eningsjö