Det är inte alla dressyrekipage som under knappt ett år går från att tävla i lätta klasser, till att debutera i Prix St George. Men Christina Strand och lusitanovalacken Actor har gjort precis det. Från deras första tävling sommaren 2018 startade de i år i nämnda klass i Laholm, med klart godkända resultatet 64,5%. ”Han är ambitiös och arbetsvillig”, säger Christina när hon ska beskriva Actor. Samma beskrivning kan nog gälla även för henne.

Foto: Ulrica Jacobs

Christina, som driver Björklidens dressyrstall utanför Molkom norr om Karlstad, har ett digert CV. Förutom att ta emot elever och hästar för tillridning är hon också B-tränare i dressyr samt Intermediare dressyrdomare, runt om i Sverige. Utöver sin hästrelaterade kompetens är hon även kbt-terapeut och kan dessutom ståta med erfarenhet från SM i styrkelyft och bodybuilding.

Hon kom först i kontakt med Actor via en av sina elever, Ann Wickberg, som ägde honom innan. Christina red honom vid ett tillfälle och det stämde direkt. ”Det är inte så ofta det blir sådan connection”, säger Christina. Eftersom hon dagligen rider flera hästar så har hon förstås att jämföra med. Men någon annan lusitano hade hon inte ridit innan. Så kom det sig att de förra sommaren började tävla tillsammans. Först i MedelsvårC klasserna, där de fick 68-69 % och kvalade till MsvB, för att därefter kvala till MsvA. Och nu då i Prix St George och Lag-SM för Björklidens Ryttarsällskap. Det är raskt marscherat på ett år.

Att rida nationella tävlingar ser Christina som en inspirerande utmaning. Det är helt enkelt roligare att rida de högre klasserna, tycker hon. Att vinna rosetter är inte det viktigaste. Men Actor är som sagt ambitiös och arbetsvillig så förutsättningarna är bra. Emellanåt kan han stressa upp sig, men hellre det, menar hon, än en loj häst. Samtidigt beskriver hon honom som eftertänksam.

Publicerad denå frågan om hur mycket Actor egentligen kunde från början och vad som utvecklats under året kan inte Christina ge ett direkt svar. Hon tror han tävlade en bit upp i klasserna men pratar hellre mer allmänt utifrån sin erfarenhet som dressyrdomare. En del ekipage kan ses på framridningsbanan i både passage och piaff, men presterar sedan mediokert under programmet. Själva grundridningen fungerar inte. Avancerade rörelser behöver alltså inte alltid vara ett tecken på hög utbildningsnivå.

Att Christina och Actor håller en hög nivå i sin ridning har de dock bevisat. Det blir spännande att följa deras fortsatta karriär och roligt med ytterligare ettlLusitanoekipage i de svårare klasserna.

Agneta Danielsson


Actor
LN 1321
f. 2005, Skimmel, V
e; Oriente 3357
u; Nikita 6573
ue; Bau
Uppfödare Coudelaria Irmãos Serrano
Ägare: Christina Strand www.bjorklidensrs.se
Licensnr 314808