På feiran 2018 bedömdes Habil do Penedo som Bästa hingst och Champion, med en avelsvärdering på 69,5 poäng. Domaren Tomé Nunes var särskilt förtjust i hans galopp och kommenterade även hans uppenbara vilja att visa upp sig. Det var ungefär detsamma som fick Lena Svendenius på fall när hon först träffade Habil. Ett möte som egentligen började med en födelsedagspresent.

Foto: Hanna Larsson

När Lena fyllde 40 fick hon en dressyrresa till Portugal. Stor hästvana hade hon sedan tidigare men när det gällde lusitanorasen var hon novis. Det blev en avgörande resa. Där och då bestämde hon att hon en dag skulle ha en egen lusitano och några år senare åkte hon och maken Bo Hellkvist till Portugal, i syfte att köpa häst. Marcus Hjälmås, som tidigare bott och arbetat som beridare i Portugal, hade letat fram ett antal intressanta hästar och följde med för att hitta den rätta. Det skulle nog inte bli svårt. Lena hade en tydlig bild av vad hon ville ha; en lite äldre, välutbildad, skimmelfärgad häst.

Första dagen provred hon åtta hästar. Alla var fina, men det klickade ändå inte. Dagen därpå åkte de till Angelique Hoffman som har hästar för utbildning och försäljning. Där fick hon, mer på skoj, prova en häst som inte på något sätt motsvarade det hon sökte. Det var den bruna fyra-åriga hingsten Habil do Penedo (e. Idolo, u. Baina, ue. Trovador Rapara). ”Det var det mest fantastiska”, berättar Lena om första ritten på honom. Så överväldigande var känslan att tårarna bara rann. Att rida Habil var ren lycka. Bo tyckte att hennes reaktion avgjorde det hela och så fick det bli. Habil blev Lenas häst.

Någon tanke på avel hade Lena inte då. Hon hade ju inte ens tänkt sig en hingst. Men när Angelique sa att Habil nog hade förutsättningar att bli avelsvärderad så såg Lena det ändå som ett roligt mål. Någon kastrering var inte att tänka på. Att hingsthormonerna flödade förstod Lena när Habil så småningom kom hem till gården i Sverige. Hennes man har travstall och att befinna sig bland alla dessa nya hästar gjorde att Habil visade hela sitt hingstregister. Den känsla som tidigare varit ”wow” blev nu mer av ”ojojoj”, i takt med avåkningarna. Men han lugnade sig snart och idag är det aldrig några problem, inte ens när de rider ut med ston. ”Han är väldigt snäll”, säger Helena och fortsätter, ”jag är så jätteglad i honom.”

Att avelsvärdera honom var ett delmål som nu uppnåtts med den äran. Ett annat, för året, är att starta i Lätt B:3 på feiran. Och maken Bo har också blivit intresserad av rasen. Han har därför köpt lusitanostoet Falua, uppfödd av Antonio Alfredo Duarte Casimiro, främst för avel, men också för ridning. Också här förmedlade Angelique Hoffman kontakten. Nioåriga skimmeln Falua motsvarar nog mer den häst som Lena först hade i tankarna när hon skulle bli lusitanoägare. Nästa år kan hon och Bo förhoppningsvis glädjas åt ett föl, vars föräldrar är just Habil och Falua. Lena berättar att hästarna går tillsammans och verkar trivas bra med varandra, så det bådar gott. Men innan eventuellt föl är det alltså feiran som står på agendan. Med dressyrtävling för Lena och Habil och avelsvärdering för Bo och Falua. Plus förstås umgänge med alla andra lusitanofrälsta. Vi ses i september!

Agneta DanielssonPå en Youtube-länk kan man också se honom strax innan han kom till Sverige

Foto: Hanna Larsson