Det krävdes bara två lotter för att bli hästägare. Egentligen hade det räckt med en, för Fredrik Andersson visste redan tidigare att nummer 13 är ett lyckotal. Det var nämligen det datum han första gången träffade sin fru. Och även denna gång gick det alltså vägen. Så kom det sig att fölet Nazareno, som lottades ut i samband med Svenska Lusitanosällskapets 15-årsjubileum, hamnade hos Fredrik och hans fru Monica på Gotland.

Foto: Monica Andersson

Idag, drygt tio månader senare, har Nazareno funnit sig väl tillrätta i sin nya miljö. Monica berättar att Nano, som han oftast kallas, egentligen skulle stå kvar ett tag i Portugal hos uppfödaren Frederico Schiappa Pietro Saramago. Hur som helst blev det transport till Sverige under hösten och i december anlände han till Hejdeby. Det var en lång resa han hade bakom sig. Att hitta en transportör för en häst hela vägen från Portugal till Gotland är inte lätt. Det blev istället ett pusslande med stor lastbil till Skåne, en övernattning där och sedan vidare i mindre lastbil till slutdestinationen.
För Fredrik och Monica var det spänd väntan på Nano, som de endast sett på bild. De kunde ju inte ha en aning om vilken individ han var. Men det visade sig att han, trots en något reserverad hållning till en början, är det snällaste man kan tänka sig. ”Det finns inget ont i honom”, säger Monica. Under tiden hos dem har han också växt till sig och blivit väldigt fin. Bra sällskap har han på gården där Monicas lusitanovalack Brinco finns, plus två andra valacker. En av dem är dessutom jämngammal med Nano så det finns alltid möjlighet till bus.
Om Nano ska kastreras är ännu inte bestämt. ”Vi har lite delade meningar”, säger Monica, som är den som nog tänker sig honom som valack. Men framtiden får utvisa hur det blir. Uppfödaren Saramago har i varje fall sin uppfattning klar efter att ha fått bilder av sitt tidigare föl. ”Next Champion”, spår han.
Den snart tvåårige Nano jobbas för hand och det är Monica som står för det arbetet. Hjälp kan hon också få av sin sons sambo, som också håller på med hästar. ”Det är aldrig problem med honom”, konstaterar hon nöjt. Innan det bestämdes att Nano skulle komma till Sverige så snart efter vinsten hade Fredrik och Monica tankar på att åka ner till Portugal för att se honom i hans uppväxtmiljö. De var också intresserade av hans föräldrar som finns på plats. Fortfarande funderar de på att kanske ändå göra en resa dit, av ren nyfikenhet. Ett tips till Fredrik kan vara att satsa på en lott i ett reselotteri – kanske nummer 13!

Agneta Danielsson

Nazareno
LN 899
f. 2017
e; Zeplin Do Top
u; Bonina Do Zumbujal
ue; Jocoso

Foto: Monica Andersson