Skriv ut

Omtumlande möten med välskolade hästar, en kvinna med de rätta kontakterna, inspirerande tränare och en önskan om att få igång svensk avelsverksamhet. Ja, där är några av ingredienserna i det som en gång låg till grund för bildandet av Svenska Lusitanosällskapet. Vid det konstituerande mötet i oktober 2003 antogs stadgarna för föreningen, vars syfte är att främja lusitanorasen i Sverige. I år firar SLS alltså 15 år och nuvarande ordförande Ylva Hagander berättar om tillkomsten.

Ylvas första kontakt med lusitanorasen skedde slumpartat. En väninna fyllde år och detta skulle firas i goda vänners lag och till häst. Trots att de alla var inbitna islandshästryttare ville de ändå prova något nytt och valet föll på Portugal. Då, i början av 2000-talet, var ridresor dit inte lika vanliga som idag. Men de inkvarterade sig hos João Lynce, världsmästare i Working Equitation. Ylva och hennes kompisar Nina Keskitalo och Lena Blom (då Berglund) red långa intensiva pass på Joãos hästar. Det var en helt ny upplevelse, efter några dagar var de frälsta. Under samma år reste både Nina och Ylva tillbaka till hans gård gång på gång.

Det dröjde inte länge innan både Nina och Ylva var lyckliga ägare till varsin lusitanohingst. Nina köpte Odalisco, Ylvas val föll på Jambo, senare känd som Pegasus för en stor publik. När hon köpte honom var han, enligt henne, ”en ful, nervös och oskolad liten hingst.” Att en ful ankunge kan bli en vacker svan är han bevis på. Hennes intresse för rasen gjorde att hon strax började förhandla om ytterligare en hingst från Portugal. Den hon köpte var Importante, vinnare i lag-VM i Working Equitation och vinnare i den enskilda dressyrdelen. Både Odalisco och Importante var godkända i Portugal men fick som första lusitanohingstar sin avelsvärdering för Sverige via Hästavelsförbundets avelsvärdering.

Redan vid föreningens bildande sågs det som nödvändigt att bli erkänd som systerorganisation till portugisiska APSL. Ett av SLS:s mål är att främja avel och då krävs tillstånd för avelsvärdering. Det visade sig dock bli en segdragen historia. Intresset från svensk sida var betydligt större än från portugisiskt. Parallellt med förhandlingarna skedde också överläggningar på hemmaplan med Jordbruksverket, för att registreras som stamboksförening.

En person är ständigt återkommande i berättelsen om föreningens första år. Det är Margareta M Brandau. Hennes betydelse inte bara för föreningen utan också för det svenska intresset för lusitanorasen är otvetydig. Så också hennes betydelse för att SLS skulle accepteras av APSL. Där bidrog också João och portugisiske tränaren och beridaren Julio Borba.

Margareta som sedan många år är bosatt i Portugal har ett stort nätverk och hennes förmåga att använda sina kontakter inom hästvärlden har varit avgörande. Att hon också blev föreningens första ordförande var följdriktigt.

2007 kunde Ylva och dåvarande ordförande Kent Lökke åka till Cascais för att äntligen skriva på papper med APSL. SLS blev då godkänd som registerförande systerförening. 2010 ändrades reglerna inom EU för stambokföring och föreningen ombildades till rasorganisation. Det innebär att stamboken för lusitanohästar sedan dess finns i Portugal och APSL ansvarar för den. De stambokför både svenska och portugisiska lusitanohästar. SLS fungerar däremot som ett serviceorgan mellan dem och de svenska medlemmarna och sköter förmedlingen av ärenden som exempelvis inskrivningsbevis, ägarbyten och födelseregistrering. Även passhanteringen sköts i Portugal eftersom endast stambokförande land kan utfärda pass. Detta gäller även svenskfödda hästar.

Den årliga Feiran är en viktig del i föreningens arbete. Då sker avelsvärdering, tävlingar och uppvisning. Enligt överenskommelse med APSL är det alltid en domare från dem som står för värderingen.  Den allra första avelsvärderingen var på Fors gård 2005 då João Rodrigues var domare, tillsammans med Jan Lockwall som var domare för specialraser i Sverige. Flera olika ställen har därefter fungerat som värd; Skara, Näsbyholm, Helmers i Strängnäs, Antuna. Men sedan 2012 har Rotbrunna varit platsen för Feiran. En anledning, förutom utmärkta arrangemang, är att Enköping ligger bra till geografiskt. Många av ekipagen kommer från Mälardalsområdet. Men inte alla, vilket är anledningen till att det vid två tillfällen tidigare, 2008 Alleby och 2012 samtidigt som Rotbrunna, arrangerats feira i Göteborg.

De svenska lusitanohästarna har också figurerat i många andra större sammanhang, vilket bidragit till medvetenhet om rasen och till det växande intresset. Det har varit Gothenburg Horse Show och Sweden International Horse Show. Plus många, många andra tillfällen.  Vid EM 2016 i Aachen exempelvis fanns fyra svenska lusitanohästar med ryttare på plats vid invigningen i skepnad av och till musik av ABBA. Favorit i repris av det blev det på EM i Göteborg året efter. Betydelsefullt för att skapa uppmärksamhet kring rasen var då ryttare och hästar från Portugal deltog med en show i Globen 2004. Portugal stod som värdland och Ylva fanns med som regissör för framförandet. Hennes Jambo var i sin roll som Pegasus sedan något år etablerad som symbol för tävlingarna. Under inte mindre än fjorton år trollband han publiken som den bevingade hästen. 

I dag finns cirka 450 lusitanohästar i Sverige och intresset för rasen ökar stadigt. Den svenska aveln är dock fortfarande inte så stor. Under åren har totalt 75 föl fötts. Hingsten Ventoinha är pappa till 17 av dem och är därmed den som i dag har flest svenskfödda avkommor. Mest produktivt sto är Radiola som fått nio föl, varav två med Ventoinha. En sammanställning av aveln presenteras i separat artikel på denna hemsida.

2013 gick titeln Champion of Champions för första gången till en svenskfödd lusitanohingst. Det var den då femårige Dinamo Y.H, som med denna utmärkelse får knyta ihop berättelsen om Ylvas och Ninas första resa till Portugal. Dinamo Y.H, som är Ylvas uppfödning, är nämligen efter Ninas hingst Odalisco. Det som började som en oväntad förälskelse i en okänd ras resulterade inte bara i en ovanligt fin häst. Det lade också grunden till jubilerande SLS som oförtrutet fortsätter arbetet att stimulera till fler lusitanohästar i Sverige!

Agneta Danielsson