Skriv ut
 Utmärkelsen dagens bästa sto på feiran 2017 gick till Amendoa. Motiveringen är hennes rastypiskhet, med stark rygg och länd. Och nog är hon en god representant för rasen, avelsvärderad som hon är med 72 poäng. Hennes ägare Charlotta Måhlin beskriver henne som en häst med hög integritet. Sitt sällskap väljer hon med omsorg och för henne är det Charlotta som gäller. Känslan är besvarad. Så har de också under sina snart tio år tillsammans utvecklats till ett riktigt radarpar.

Charlotta har alltid hållit på med hästar på olika sätt. Varit hästskötare både i Sverige och i Europa och haft förmånen att rida fina Grand Prix-hästar. Men då hon kom tillbaka hem för universitetsstudier fanns varken tid eller pengar för ett eget halvblod. Det blev några islandshästar istället. Inte illa det heller, men längtan efter en stor häst fanns ändå kvar. Så träffade hon treåriga Amendoa och på den vägen är det.

Att det blev just Amendoa säger Charlotta är för de egenskaper som är typiska för rasen. Att den har mycket lätt för svåra dressyrrörelser, går att rida med lätta hjälper (nästan så att de läser ens tankar) och att de har en fantastisk galopp. ”Som ryttare får man lära om och arbeta med sin egen balans och att sitta still i sadeln och låta hästen göra jobbet”, säger hon. ”Vilken fantastisk känsla man får tillbaka!” Att hästarna är vackra och mycket modiga hamnar förstås också på pluskontot.

Köpet av Amendoa innebar inte enbart att hon blev ägare till stoet. Hon kom också med i Svenska Lusitanosällskapets styrelse. Ett av hennes fokus var hur registreringen i stamboken skulle kunna förenklas. Eftersom Svenska Lusitanosällskapet enbart är en rasorganisation finns stamboken för lusitanohästar i Portugal, vilken avelsföreningen Associação Portuguesa do Cavalo Puro Sangue Lusitano (APSL) ansvarar för. De stambokför både svenska och portugisiska lusitanohästar. Men frågor som rör stamboksföring och ägarbyte för alla svenska lusitanohästar hanteras av Svenska Lusitanosällskapet, och det är i det sammanhanget Charlotta kommer in.

Anledningen till hennes intresse för frågan var det krångel hon själv upplevt då Amendoa skulle registreras. Att det hela skulle kunna hanteras på enklare vis var hon övertygad om. Träget arbete har också gett resultat. Idag fungerar det bra. Kontakten med systerföreningen APSL är väl upparbetad. Genom att Charlotta och föreningens ordförande Ylva Hagander ser till att alla papper för de hästar som ska registreras är kompletta blir också servicen från portugisiska föreningen smidig.

Att lusitanorasen är populär ser Charlotta tydliga bevis på. ”Det kommer jättemånga hästar till Sverige, men alla registreras inte via Svenska Lusitanosällskapet.” Exakt hur många hästar som importeras är därför svårt att veta, liksom förstås totala antalet lusitanohästar i Sverige.

Aveln i Sverige är dock blygsam, med två-tre föl per år. De som passerar Charlotta i hennes roll som registrator är bara de som är renrasiga, vilket innebär att både mamman och pappan måste vara avelsgodkända. Själv har Charlotta haft två föl efter Amendoa. Stoet Galatea (född 2011, e. Uro LA 5129.) har hon fortfarande i sin ägo. Något mer föl för Amendoa är inte aktuellt för tillfället. Istället tävlar hon och Charlotta i dressyr, men deltar också i andra evenemang. Som exempelvis rasvisningen på Heden i samband med ryttar-EM i Göteborg 2017. Och med sådana representanter förstår man varför lusitanon är det självklara valet för allt fler!

Agneta Danielsson


Amendoa

Sto f. 2005
LA 13529

e. Marialva LA 2601
u. Quarteada
ue. Dardo

Avelsvärderad med 72 poäng

Uppfödare; Manuel Da Mata Caceres, Setubal Montijo
Ägare: Charlotta Måhlin