×

fel

[SIGPLUS_EXCEPTION_REMOTE] Unable to access the remote location http://www.rotbrunna.se/uploads/images/_private/ridhall3.jpg.
[SIGPLUS_EXCEPTION_REMOTE] Unable to access the remote location http://www.rotbrunna.se/uploads/images/_private/fram6.jpg.
Skriv ut
Med drygt fem månader kvar är förberedelserna för årets Feira i full gång. Helgen den 9-10 september är det dags igen. För trettonde året anordnas då Feiran i Sverige, också denna gång på Rotbrunna Hästgård utanför Enköping. ”Det är så roligt att ha den hos oss”, säger Katarina Eningsjö, som nu för sjätte året i rad huserar festen. Ett 40-tal hästar har varit på plats de senaste åren, både för avelsvärdering, tävling och för uppvisning. Att det kräver sin organisation förstår envar. Alla inblandade behöver veta sin roll i det omfattande arbete som ett sådant här arrangemang innebär. Precis så fungerar det också på Rotbrunna. ”Vi har en bra stab omkring oss”, säger Katarina. {gallery layout=flow}http://www.rotbrunna.se/uploads/images/_private/ridhall3.jpg{/gallery}

Foto: Madeleine Olsson

Att det är Rotbrunna som under flera år blivit platsen för Feiran beror på, förutom deras rutin och även vilja att stå värd, att Enköping ligger bra till geografiskt. Många av ekipagen kommer från Mälardalsområdet. Men inte alla förstås, och det är anledningen till att det vid två tillfällen tidigare också arrangerats Feira i Göteborg. Charlotta Måhlin, registrator i SLS, berättar att Lusitanosällskapet varje år frågar hästägarna varifrån man åker. Detta just för att undvika alltför långa transporter. De sista åren har dock önskemålen kommit främst från Mellansverige. ”Vi vill gärna vara både i norr och söder också”, säger Charlotta. ”När rasen blir större blir det säkert fler möjligheter”.

Första gången i Göteborg var 2008, den andra fyra år senare. Vid det tillfället samsades feiran på Rotbrunna och den i Göteborg om den portugisiske domaren Rui Rosado, som avelsvärderade på båda ställena. För enligt överenskommelse med portugisiska systerföreningen APSL är det alltid en domare från dem som står för värderingen. Vem årets domare blir är ännu inte offentliggjort.

Det viktigaste med hela helgen är att det ska vara en fest för alla inblandade, menar Katarina. Därför är det inte prestationerna som betonas utan gemenskapen och den välkomnande stämningen. Lördagskvällens middag är en del i detta, att över god mat och dryck knyta kontakter eller fördjupa de man redan har.

Även i söndagens dressyrtävlingar, från lätt till svår klass, betonas det lustfyllda. Även om nog en och annan ändå kan ta det på blodigt allvar för årets lusitanochampion i dressyr ska ju koras.

Agneta Danielsson

{gallery layout=flow}http://www.rotbrunna.se/uploads/images/_private/fram6.jpg{/gallery}