Att fotografera hästar är inte alltid så lätt. Att kunna fånga den unika personligheten ännu svårare. En som har öga för detta är Therese Hübner som med tålamod och noggranna förberedelser lyfter fram det karakteristiska hos den enskilda hästen. Lusitanorasen kom hon först i kontakt med genom Jambo, i rollen som Pegasus, på Sweden International Horse Show. ”Jag gillar verkligen den rasen”, säger hon. ”Det är en häst som ur en saga”.

Hennes intresse för fotografering har funnits länge, liksom intresset för djur. Redan som tvååring undersökte hon världen med hjälp av mammans analoga kamera. I dag, 22 år senare, är den egna utrustningen förstås digital. Men den avancerade systemkameran till trots är det ändå känslan i bilden som är det viktiga, menar Therese. Därför är just förberedelserna avgörande. Miljön hon väljer är beroende på färg på hästen och även det befintliga ljus som finns där. ”Det viktigaste för mig är att få rätt ljus in i bilderna och försöka skapa magin”, säger hon. Det hon vill förmedla är kärleken mellan människa och djur. Det kräver att modellerna känner sig trygga inför kameran, vilket Therese lägger ner tid på. Plus att hon oftast tar mycket bilder för att ha att välja mellan.

Hennes planer för året är att koncentrera sig på temafotograferingar, men också större evenemang. Hennes närvaro vid SIHS är självklar, och även feiran hoppas hon kunna bevaka. Med kameran i högsta hugg, så klart.