Skriv ut

När den franska dressyrryttaren Alizée Froment uppträdde med sin lusitanohingst Mistral du Coussoul på Sweden International Horse show 2015 var det många som häpnade. Att som hon rida svår dressyr utan vare sig sadel eller träns kräver ett unikt samspel, med ömsesidigt förtroende. Att de har ett starkt band intygar hon. ”Mistral är min hjärtekrossare”, berättar hon för SLS:s webbredaktör och fortsätter, ”han är min själsfrände. Han är så speciell och har en personlighet som ingen annan. Jag kan inte med ord beskriva den häst han är, och den kärlek och respekt jag känner för honom. Han är otrolig.”

Deras gemensamma karriär började på dressyrbanorna men efter att under något år ha tävlat Grand Prix kände Alizée en lust att prova något nytt. Ett första steg var att byta ut Mistrals vanliga träns mot ett bettlöst. Några månader senare försvann även sadeln och så småningom hela tränset. Att rida en så känslig häst som Mistral enbart med halsring kräver en ryttare i total balans. Precisionen måste vara absolut, både i egen energi, i röst och i kontroll av känslor. Förutsättningen, betonar Alizée, är förtroendet och respekten mellan häst och ryttare. Och när allt stämmer, ja, då uppstår den magi som visades på Friends Arena.

Men visst kan Mistral också demonstrera att det är just hingst han är och en mycket stark sådan. Han är oerhört svartsjuk på andra hästar som Alizée arbetar med, inte minst när det gäller egne sonen Sultan. Honom köpte hon när han var fem år, från samma gård som Mistral, Haras du Coussoul i södra Frankrike. Men likheterna med pappan är få. Tvärtom var Sultan då lite av den fula ankungen, en ensamvarg som höll sig på avstånd från både sin mamma och de andra hästarna. Det tog också Alizée lång tid att bygga en relation till honom och släppas in i hans värld. Det var inte alltid lätt men idag är hon tacksam över allt det han lärt henne, genom att de ofta fick prova för henne okända vägar. ”Han gjorde att jag växte mycket”, säger hon. Allmänt menar hon att om du ska jobba med hästar så behöver du lära dig att prata med hästar, inte lära dem att prata som människor.

Alizée har i andra intervjuer sagt att det mer är slumpen som gjort att hon valt lusitanohästar. Det är känslan, när hjärtat slår lite extra hårt, som styrt hennes val. Och Mistral är hästen i hennes liv. På min fråga om hon ändå inte skulle kunna beskriva något karakteristiskt för lusitanorasen säger hon att den, och iberiska hästar i allmänhet, i så hög grad är generösa och intelligenta. Det är det, tycker hon, som gör att de kan bli sådana fantastiska hästar.

Hennes kalender för året är fulltecknad med uppvisningar och clinics. Något Sverigebesök finns det tyvärr inte utrymme för. Men kanske 2018, lovar hon. Vi får hålla tummarna för det och under tiden beundra hennes samspel med hästarna via nätet.

Agneta Danielsson

https://www.youtube.com/watch?v=l7r6An-LiSc

https://www.youtube.com/watch?v=lVLZ4XJUK7Y