Ulrika Pernler, som tillsammans med sin valack Dartagnan Dos Pardinhos, korades till Svenska Lusitanosällskapets dressyrchampion 2016 års berättar i Sveriges Radios Ridpodden om sin fascination för WE. Samt sin kärlek till lusitanohästen.  

 I Ridpodden avhandlas diverse ämnen, som ”Juridik vid hästköp”, ”Bett och hjälptyglar” och ”Håll hästen frisk”.  Det är många kända namn bland dem som delar med sig av sin kunskap. Jens Fredricson, Tinne Vilhelmson-Silfvén, Minna Telde och Jan Jönsson är några exempel. Plus alltså Ulrika Pernler.

Till vardags arbetar hon som ridlärare på Uppsala Ponnyklubb och det var med sina elever i åtanke som hon för fyra-fem år sedan bekantade sig med grenen. Sedan var hon fast, inte minst eftersom hon samtidigt skaffade lusitanon Unico (e. Ofir, u.Donzela, ue. Vameano). ”En helt fantastisk häst”, säger Ulrika och tillägger att han lärt henne massor. Själv rider hon idag svår klass i WE och har också hunnit med att bli licensierad WE-domare med rätt att döma alla klasser till och med svår klas. Hon är även licensierad B-banbyggare och dessutom godkänd att verka som överdomare i grenen.

Även om WE enligt henne är dressyr och hon själv beskriver sig som ”från början dressyrtant” så finns det i denna gren mycket som är nytt och utvecklande. Det roliga menar hon är de tre moment som ingår, där det alltid går att påverka sitt slutresultat. I dressyrdelen är det som vanligt form, takt, tempo, lösgjordhet och ryttarens inverkan som bedöms.

Teknikmomentet innebär att ta sig runt en hinderbana, och även den kan ses som ett dressyrmoment. För här ingår galoppombyten exempelvis, förutom att det krävs stor lydnad för att ta sig igenom den variation av hinder som finns uppställda. Tredje delen i WE är speed då hinderbanan ska tas på tid, men det handlar inte enbart om att rida fort utan att det dessutom ska ske med kontroll. Ulrika tycker, utifrån sitt arbete som ridlärare, att grenen är ett jättebra sätt att få variation för hästarna och eleverna. Så är WE idag också lika stort i Uppland som fälttävlan är, vilket innebär att den är den tredje största grenen. Och intresset verkar fortsätta att öka bland ryttarna.

Ulrikas läromästare Unico lever numera pensionärsliv och hon har nu åttaårige Dartagnan Dos Pardinhos (f. 2008, e. Tixaquir, u. Xuva, ue. Justiceiro) som hon håller på att skola in. Målet är att han ska gå svår klass inom ett år. Att rasen är ovanligt väl lämpad för grenen menar hon hänger ihop med att de är kloka hästar med mycket energi, lätta att lära och otroligt uppmärksamma på ryttaren. Ulrika fortsätter med att rasen dessutom har lätt att samla sig. Det är egenskaper som verkligen behövs i vissa hinder. ”Jag har fastnat otroligt mycket för lusitanon”, sammanfattar Ulrika sin känsla för rasen.

Länk till avsnittet ”Working Equitation med Ulrika Pernler” i Ridpodden: https://sverigesradio.se/sida/avsnitt/747337?programid=4710