Skriv ut

Roberto de Frettes är den första lusitanohäst någonsin i Sverige som hamnat på long list till ett OS. Där finns de ekipage som i år är tänkbara representanter vid sommar-OS i Rio. En unik prestation som hans ägare och ryttare Charlotte Haid Bondergaard är stolt men kanske ändå inte förvånad över. Den ligger helt i linje med hennes planer. Redan för drygt två år sedan, då SLS:s webbredaktör intervjuade henne om hennes då nya häst, hade hon Rio i sikte. Ett medvetet arbete med tydliga delmål, plus en stor tilltro till Roberto, ligger bakom framgångarna. Så är han också ”arbetsvillig så det är ruskigt”.

Sedan den förra intervjun har Charlotte och Roberto alltså uppnått mycket. Han är en lättlärd häst, alltid villig att göra sitt bästa. Från att han då skulle debutera internationellt på kortbana, deltar han idag flitigt på de europeiska tävlingsbanorna. Ett tydligt mål var också att kvala in till finalen av Lövsta Future Cup. Denna Grand Prix för unga hästar, 8-11 år, har sin final i Friends Arena i slutet av november. Kvalningen har de lyckats med varje gång. Det knepigaste har varit själva finalen. Roberto är en otroligt intelligent individ, alltid villig att prestera men med behov av att förstå sammanhanget. När det då i stallarna uppenbarar sig kameler, getter och allehanda djur som ingår i showerna, då blir han nervös. Roberto förstår inte alls vad det handlar om. Därför, berättar Charlotte med ett skratt, beter han sig som om han också skulle ingå i ett cirkusprogram.

Andra gånger går det förstås bättre, vilket resultaten visar. Känslan från senaste SM, där han gick ”så bra” är sporrande. Att Charlotte är förtjust i sin lusitanohingst är ingen tvekan om. Hon tycker det är en fantastisk ras och skulle gärna ha en till. Eller varför inte två till!

Det som också hänt är dokumentärserien Ryttareliten i Svt. Den var då precis inspelad, men inte publicerad. Serien, som fick stor uppmärksamhet, följde några av Sveriges främsta ryttare hemma på hästgårdarna och under tävlingar. Dressyren representerades av Charlotte och hennes man Rasmus och hon har därefter i olika sammanhang fått symbolisera dressyren. ”Ridsportens okrönta glamourdrottning” kallas hon exempelvis i ett hästmagasin. Den som pratar med henne inser dock att här är en person med fötterna på jorden, som genom hårt arbete lever sin dröm. Med det digra tävlingsprogram som hon har med Roberto och sin andra häst Triviant förstår man att det knappast går att ligga på latsidan. Åtminstone inte längre perioder.

Det omfattande tävlandet är en del i livet på elitnivå, både för två- och fyrbenta. Hästarna får mellan tävlingarna sköna pauser, då de går på gräs och lever ett ”vanligt” hästliv. Så är de också friska och hållbara. Charlottes ork kommer från nära håll. ”Hästarna ger mig enorm inspiration, jag får så mycket energi!” Och nog är den smittande, inspirationen. För det är roligt att följa ett lusitanoekipage i högsta klasserna och oavsett Rio eller inte, så blir det spännande att följa Charlottes och Roberto de Frettes fortsatta karriär. Vi håller tummarna!

Fotnot: Även Charlottes andra häst Triviant finns på long list inför Rio.

Agneta Danielsson

Se tidigare intervju: Charlotte Haid Bondergaard med blodad tand för lusitanon