Skriv ut

CHIO Aachen som är ett av världens största ridsportevenemang. Vid invigningsceremonin till årets tävlingar den 12 juli kommer fyra svenska lusitanohästar med ryttare att delta. Detta för att, med Svenska Ridsportförbundets ord, ”visa det bästa av det kända från Sverige”.

Bland det kända finns förstås ABBA, i sammanhanget gestaltade av de fyra nämnda ekipagen. Johanna Nygren på Xadrez kommer att föreställa Frida, Charlotta Måhlin på Violino agera Benny, Kerstin Dahlberg på Vulcao kommer att vara Björn och Josefin Allanius på Quartzo Agneta. Kläderna blir tidstypiska och musiken gruppens välkända.
Anledningen till inslaget är att SRF har ett unikt projekt som partnerland till CHIO Aachen. Inför EM i Göteborg 2017 har SRF därför erbjudits en möjlighet att marknadsföra Sverige och profilera svensk ridsport, avel och uppfödning samt hästnäring i övrigt. Plus att visa den folkrörelse som svensk ridsport är. Bättre sammanhang kan man knappast synas i. Totalt besöker över 360 000 personer tävlingarna och huvudarenan rymmer inte mindre än 40 000 åskådare.

Att just lusitanohästar deltar beror på att SLS ordförande Ylva Hagander tillfrågats om att delta i arrangemangen kring invigningen som för Sveriges del regisseras av Owe Sandström och Lars Nisson. H.M. Drottning Silvia, som är beskyddare av det svenska deltagandet, kommer att närvara under invigningsceremonin. Den livesänds i tysk teve på bästa sändningstid och förhoppningsvis blir det rika möjligheter att följa festligheterna även i svensk teve.