Det var på en resa i México som Johanna Nygren först kom i kontakt med lusitanohästen. Då, 2004, kunde hon inte ana att det slumpartade mötet skulle få så stor betydelse i hennes fortsatta hästliv. Inte bara att hon utvecklade ett aldrig tidigare upplevt ha-begär efter en viss ras. Hon upptäckte också den i Sverige gryende Working Equitation (WE). I dag tillhör Johanna och hennes lusitanovalack Violino våra mest framgångsrika ekipage i grenen. Riksmästare 2013 och en 10:e plats i EM samma år är bara några av deras meriter.

Men det var alltså i México det började. Med en ritt som gav henne en känsla av att hon aldrig ridit så bra och att hon funnit något hon inte visste hon saknat. Ändå var hon knappast någon duvunge. Med stallchefsexamen från Flyinge, ridlärarutbildning från Strömsholm samt hippologutbildning och erfarenhet som beridare på handelsstall hade hon att jämföra med.

2008 red hon sin första svårklass i WE, på den fantastiske läromästaren Natura. Lusitanon, ägd av David Holmström, var utbildad av João Lynce. Även Johanna såg till att lära av denne flerfaldige världsmästare. I början åkte hon till Portugal tre gånger per år för att få möjlighet att rida hans färdigutbildade hästar. Erfarenheterna har varit viktiga för träningen på hemmaplan, men också för undervisningen på egna ridskolan Hagens Ridcenter. Där, väster om Kärna utanför Kungälv, finns i dag 13 ridhästar, varav fyra är PRE och elva är lusitano. Förutom ordinarie ridverksamhet arrangerar Johanna emellanåt även clinics med João Lynce. Det är också han som fött upp Violino (e. Oxala, u. Paquita, e. Opus-72), som hon nått sina framgångar med. ”Det ena leder till det andra och man ser efter hand hur allt hänger ihop”, säger Johanna.

WE är sedan 2009 en gren inom Svenska Ridsportförbundet. Intresset är rent explosionsartat, menar Johanna. Tävlingsgrenen är i dagden tredje största inom svensk hästsport. Kanske är det för att den så tydligt främjar insikten om grundridningens betydelse. Att man som ryttare inser vikten av korrekt tyngdpunkt, förstår vilken effekt hjälperna har och att betydelsen av kvickhet som ryttare blir logisk och tydlig. Eller kanske för att ålder, ras eller storlek på hästen inte är det viktiga. I WE är det lydnaden som premieras.

För Johanna och Violino stundar nu årets tävlingar. Riksmästerskapet är ett givet mål och förra året var tre av de 15 kvalade hästarna där lusitano. Förutom det deltar Johanna och Violino i de fem svårklasstävlingar som går per år. Därutöver brukar de också delvis som träning tävla i vanlig dressyr. Och om de inte befinner sig på tävlingsbanan kan Johanna ibland återfinnas i domarbåset för lätta klasser. Alla domare i WE är vanliga dressyrdomare i grunden. Trots grenen kraftiga ökning så hänger utbildningen till domare och banbyggare med i samma tempo. Det fungerar jättebra, säger Johanna.

Den första officiella tävlingen i WE reds i Italien 1996. Då hade Frankrike, Spanien, Portugal och Italien enats om gemensamma internationella regler. Rötterna i grenen finns i arbetet på fält och gårdar, och det avspeglas i de olika momenten. Och att lusitanohästen är speciellt lämpad för grenen förstår man av resultatlistorna. De regerande världsmästarna Portugal, med enbart lusitano i laget, sopar banan varje år. De vinner allt. Men även Frankrike, också med ett komplett lusitanolag, är med i toppstriden.

WE består av tre delar; dressyr, teknik och speed. Dressyrtestet är jämförbart med vanliga program, men innehåller lite mer sidvärtsrörelser och ryggning. I teknikmomentet handlar det om att ta sig igenom eller förbi 10-15 olika hinder. Det kan vara att manövrera hästen med en hand, öppna grindar, rida över broar eller att rida i slalom med galoppombyten. Speed kan ses som en motsvarighet till omhoppning och precis som där gäller det att rida bra och smarta vägar och inte slå ner saker. Som namnet antyder är momentet på tid så det krävs att hästen är smidig och lyhörd.

Att Violino uppfyller de krav som WE ställer är klart. Och för Johanna är lusitanohästen den ideala. ”Den får mig att framstå som bättre ryttare än jag är”, påstår hon. Inte bara att den passar henne fysiskt, också temperamentet bidrar till hennes samlade omdöme om rasen: fantastiska!

Den som vill se Johanna och Violino, men inte har möjlighet på någon av de stundande tävlingarna, kan exempelvis via nätet ta del av Johannas clinic på Gothenburg horse show 2014. Eller från München International, samma år. Njut och lär av detta sällsynt samspelta ekipage! Kanske blir WE också något för dig och din häst?

https://www.youtube.com/watch?v=1kfVgZo_ego
https://www.youtube.com/watch?v=8w3Iytgv6Yo

 

Agneta Danielsson