När hiphopduon Medina sökte en enhörning till sin musikvideo föll valet på lusitanon Urano. Med hjälp av ett horn i gips, ett grundligt sminkösjobb och en lockande havrehink genomfördes hans del i filmen. Medinas låt ”Se på mig” har nu visats närmare 750 000 gånger på Youtube.

Uranos ägare Susanne Cenic berättar att en stuntman hon har kontakt med sökte en orädd häst till en filminspelning. Urano var perfekt, inte bara för att han är lika vacker som enhörningen förväntas vara. Han är också alltid med på noterna. Även Susanne tycker det är roligt när det händer saker. Därför började de på hemmaplan att träna på inkallning med en havrehink som lockbete. Det fungerade perfekt. Han uppförde han sig till punkt och pricka som han senare förväntades göra, under inspelningen

Enhörningar avbildas ofta med ett spiralvridet horn i pannan. Enligt myterna har hornet magiska krafter, som både kan hela, rena och väcka liv i döda. Uranos horn var däremot av det sprödare slaget. Det stod inte emot mycket till törnar och närkontakt med några träd gjorde att det krympte betänkligt. Sminkösen hade ett digert jobb att lappa och laga. Plus att bättra på sminkningen kring tejpen runt ganascherna, som skulle hålla hornet på plats.

Så började inspelningen. Järvafältet i norra Stockholm var en ny miljö för Urano, vilket han tog med ro. Men när väl kameran gick och Susanne lockade med havrehinken för att han skulle galoppera mot henne och teamet, så drog han iväg åt annat håll! Det vita band han hade om halsen var inte till mycket hjälp. Det fladdrade glatt då han försvann ur deras åsyn. För Susanne blev det en nervös stund innan de återfann honom, lugnt betande.

Vid försök två var det dock ingen tvekan från hans sida utan fullt fokus på matte och hink. Och som den lusitano han är så skötte han sig exemplariskt. I slutscenen spelar Medina uppe på en kulle tillsammans med 50 dansande och hoppande statister och några eldkonstnärer, allt filmat från en drönare som surrade över gruppen. Trots detta, plus att platsen var begränsad och oinhägnad så stannade han tålmodigt vid Susannes sida. Ett tunt vitt rep och en morot var det enda som egentligen höll honom på plats. Resultatet blev bra och han ser verkligen ut att trivas. Urano är som klippt och skuren som enhörning. Vacker och magisk, precis som sinnebilden av enhörningen!

Länk till Medinas musikvideo: httpshttps://www.youtube.com/watch?v=3H9WtLcghsw