Julio Borba är sedan elva år en återkommande gästinstruktör på Fors Gård i Haninge i södra Stockholm. SLS:s webbredaktör följde ett träningspass från åskådarplats och hann också med några frågor om hans syn på relationen mellan häst och ryttare.

”Hand without leg, leg without hand”. Min fråga till Julio Borba om hans viktigaste råd till ryttare får ett snabbt svar. Så har han också en gedigen erfarenhet att basera sitt svar på. Förutom egna tunga ryttarmeriter har han sedan 1997 undervisat elever runt om i världen. I dag har han ungefär 220 elever på 280 hästar som regelbundet deltar i hans kurser. Det är lätt att förstå varför. För lika klar och tydlig som han vill att ryttaren ska vara mot sin häst, lika klar och tydlig är han som pedagog.
Lugnt och sakligt ger han instruktioner. Hästens tillit och respekt för sin ryttare är grundläggande, menar han och poängterar att respekten är en förutsättning för tilliten. Hästen ska förstå vad vi vill, säger han, och därför ska man göra en sak i taget. Förvirra inte hästen med olika signaler. Och beröm inte fel saker, tillrättavisar han, när eleven för stunden klappar sin ystra häst för att lugna honom. Beröm ska vara en bekräftelse på att hästen gör rätt, inget annat.

Sin egen ryttarutbildning har han framför allt fått på Escola Portuguesa de Arte Equestre (EPAE), där han var i tolv år. EPAE kan ses som en motsvarighet till Spanska Ridskolan i Wien och alla hästarna är av lusitanotypen alter real, den bruna häst som en gång i tiden avlades för kungligheter. Under sina år på skolan deltog han i oräkneliga shower på hög nivå och representerade den också i dressyrtävlingar. Men i dag har han alltså stora delar av Europa, och emellanåt USA, som sin arbetsplats. Dagarna på resande fot är betydligt fler än de på hemmaplan. 15-20 dagar i kappsäck följs av10 dagar hemma. Därefter är det dags för nästa tur till de väntande eleverna i Tyskland, Island, Danmark, Norge och Schweiz. Plus Sverige förstås, där Fors Gård är ett av fyra ställen som regelbundet har honom som tränare. En annan, med lusitanohästar, är Örnäs gård i norra Stockholm.
 

För Ylva Hagander, ägare av Fors Gård, betyder det mycket att samarbeta med Julio. Som egenföretagare inom hästnäringen är det viktigt att hela tiden fortbilda sig själv och även kunna erbjuda inspiration på så hög nivå till sina egna elever. ”Att ha en professionell internationell dressyrtränare här kontinuerligt är ovärderligt”, säger Ylva. Hennes bild överensstämmer väl med det jag såg under det pass jag följde. Förutom Julios pedagogiska förmåga och ärlighet så vill han med enkla lösningar finna målet. Men det finns inga genvägar utan han går grundligt tillväga. ”Fungerar inte basen så går man inte vidare förrän hästen är i harmoni och balans.”
 

Man skulle kunna tro att Julio Borba endast tar emot de riktigt avancerade ryttarna. Så är det inte. Han är intresserad av att undervisa på alla nivåer och alla möjliga hästar. Ras har ingen betydelse. Istället säger han att hans uppgift är att utifrån hästens fysiska förutsättningar få den att bära sig så bra som möjligt. På eleverna har han bara ett krav – viljan att lära. ”If they want to learn, I love to teach”, säger han med ett leende.


Agneta Danielsson