Lena Starcks första möte med Portugal skedde i kolsvart nattmörker. Att urskilja landskapet genom taxirutan var inte lätt. Men när morgonen randades på den dressyrgård där hon och tre vänner skulle tillbringa fem dagar var förtjusningen total. Själva gården ligger mitt inne i en by, med utsikt över dalgången och med bergen i fonden. Och kring den stensatta gården finns stallarna med sina uteboxar, där lusitanohästarna nyfiket stod och tittade på de nyanlända gästerna.

Tre av de fyra tjejerna hade redan innan resan erfarenhet av lusitanorasen. Sedan ganska många år rider Lena, Gunilla Wedin och Tina Johansson på Fors gård, för Ylva Hagander. Anna-Pia Gunnarsson rider på Äppelvikens ridskola, med inriktning mot dressyr.  Det var alltså en rutinerad kvartett som ställde upp inför veckans första ridpass. Innan ridningen longerades hästarna av personalen och det var helt uppenbart att det var riktiga krutpaket det handlade om. ”Ska vi rida de här”, hann Lena tänka innan det var dags att sitta upp. Men väl under ryttare var hästarna otroligt snälla att rida. ”De var som lamm”, berättar hon.
 Hela gruppen bestod av sex personer. Förutom de fyra från Sverige var det två kvinnor från Tyskland och de sex delades i två grupper med tre personer i varje. De hade väldigt trevligt tillsammans.
Varje dag red de två pass och det var intensiva timmar i sadeln på de välutbildade hästarna. Några långa skrittstunder blev det inte trots att passen ofta var närmare två timmar långa. ”Vi gjorde saker precis hela tiden”, berättar Lena. Redan andra passet var det dags för passage och genom att de höll på så länge hann de få känslan för rörelsen. Spansk skritt tillhörde också det de fick prova på under ledning av gårdens duktiga instruktörer. En av dem har varit på gården i 30 år, den andre i 15.
Researrangören lovar i sitt prospekt att man efter resan ”kommer tillbaka hem med mycket ny inspiration i bagaget”. Att det stämmer kan gruppen intyga. ”Det var en helt fantastisk upplevelse”, menar Lena och nämner den underbara atmosfären på gården. Det var ett lugn och en harmoni som präglade både hästar och personal. Att få se hästarna i sin egen miljö och ta del av människornas sätt att hantera djuren var skönt att se. Man gör saker i rätt ordning, lugnt och sansat, berättar Lena fortsättningsvis. Men det är inte enbart de fyrbenta som tas om hand. Också gästerna månas om för att de ska må bra och trivas. Och trivdes gjorde de verkligen! Att det även nästa år blir en resa till gården är redan bestämt.
Mellan ridpassen, där de hela tiden fick prova olika hästar, fanns möjlighet att ta det lugnt och njuta av de vackra omgivningarna. En solstol vid poolen var perfekt för de ständigt pågående samtalen om hästar och ridning. För den oinvigde kan samtalsämnet måhända verka begränsat, för de hästfrälsta däremot outtömligt. ”Man kan prata hur länge som helst om hästar och ridning”, säger Lena.
En ridsemester kan ge inte bara nya kunskaper i ridningens ädla konst. Den kan också ge möjlighet att stressa ner; att få glädjen att sätta sig till dukat bord, känna sig ompysslad och tid att umgås med goda vänner. Och det bestående minnet för Lena och de andra var det lugn som rådde på gården. Det avspeglar sig också i hästarna som alla visade en harmoni med sig själva och till varandra. Nog är det en härlig upplevelse att ta med sig hem!

Agneta Danielsson