Jag heter Johanna Nygren och sitter i styrelsen. Jag fick ett fantastiskt erbjudande om en upplevelse utöver det vanliga våren 2012. En resa till Kina med massa portugisiska hästar. Jag kunde inte säga nej. Här berättar jag lite....

Under 6 fantastiska veckor befann jag mig i Kina med det märkliga uppdraget att rida lusitano hästar.  Detta genom min portugisiska tränare Joao Lynce. Han sålde ett tiotal hästar till  Mr Wong och Brother fortune equestrian club under våren. På anläggningen, som är helt nybyggd och håller högsta klass på allt ( ink inomhus arena med internationella mått.) finns ca 200 hästar. Mycket quarter hästar med inriktning på barrel race.

I Kina har hästen en särställning, den är gåvan från gud till människan ( vilket vi redan visste..). Hästen finns ofta i konsten och i alla städer finns tex stora skulpturer av hästar.
Vi var i en del av Kina som heter Inre mongoliet, det bor ca 300 miljoner människor i området. Här arrangerades en ”hästkultur festival” med shower och parader genom städer. Parader är en stor grej i Kina visade det sig. När vi kom till staden Dalate, red vi i parad i 2,5 timmar. Totalt 120 ryttare plus kör ekipage. Gator stängdes av och vägen kantades av hurrande människor varje meter, en halv miljon kom för att se oss skritta förbi och vinka..
Detta genererar givetvis en del media intresse, så vi hamnade på nationell tv mm.

Shower genomfördes i 3 olika städer, i stil med Apassionata. Men det var många mindre sk. ”vip shower” på  hemma anläggningen som vi genomförde.
Välbärgade personer köper in privat shower till sina kunder eller vänner. Till detta är lusitanon oslagbar. Vi drog alltid de största applåderna och efter showen ingår alltid fotografering. Mycket viktigt. Dom flesta Kineser har aldrig sett en sådan häst förut. Ännu mindre en europeisk kvinna….

Till sist måste jag bara få berätta om ett uppträdande vi gjorde i staden Baouto.
Detta kan endast göras med lusitano: Ställ in 9 hingstar i en ombyggd container transport, lasta ur mitt i en livligt trafikerad stad, 2 m till folkmassor på andra sidan kravall staket. Ingen uppvärmning, direkt in och prestera på en gummi matta 14x20 m utlagd utanför ett varuhus…
…. Så nu vill dom köpa fler lusitano.

När du vill visa hur kapital stark du har blivit är bilar, dyra hus, design kläder och hästar det finaste i Kinesisk kultur. Ridsporten är på stark frammach. Men det är ett helt annat ämne.

Jag får åka åter till Kina i januari för en invigning av en ny anläggning i Peking.
Samma hästar som vi red i somras står där över vintern och vi kör e nyårs show med dem. Jag hoppas på att få återkomma med lite fina bilder.

Vid pennan Johanna Nygren