×

fel

[SIGPLUS_EXCEPTION_TEXTFORMAT] Text files are assumed to be plain text with UTF-8 character encoding but root/images/labels.txt uses a different format or encoding.

Varje år så är Pegasus Stockholm horse shows maskot. Den vackra vita hästen med sina stora vingar är ett stående pausinslag och pryder många trycksaker och reklam.Det många inte vet är att Pegasus är en  renrasig lusitano född i Portugal. Men hur hamnade han i Sverige?

{gallery layout=flow title=Pegasus}8fbx8143.jpg{/gallery}

Ylva Hagander började intressera sig på allvar för lusitanon under början av 2000-talet. Hon gjorde flera resor till Portugal och red dessa vackra hästar och blev förälskad. Ylva har sedan barnsben hållit på med olika typer av hästar bland annat travhästar och idag driver hon en ridskola i Västerhaninge med islandshästar. Men lusitanon var då något nytt för henne. Vackra starka och med lätt för samling. Under en resa till Portugal tillsammans med vännen Nina Keskitalo träffade hon Jambo (som Pegasus egentligen heter) för första gången. Han var litet och tanig och stod till försäljning i Golega. Ylva blev förälskad i den lilla grå hästen som hon själv beskriver som "den fula ankungen".

Efter lite eftertanke beslöt Ylva att köpa hingsten och 2002 kom han till Sverige. Det var en stor omställning för honom och det var -20 grader när han klev ur transporten i Väster Haninge. Han var hingst och mycket hingstig och ängslig i början och Ylva som köpt honom som ridhäst beslöt att kasterar honom tidigt. Detta gjorde honom till en lugn och fantastiskt trevlig häst. Han är mycket lättlärd och är alltid glad i att arbeta. Ylva har lärt honom mycket och idag är han en mycket uppskattad verksamhetshäst i hennes ridskola, som nu har utökats till att även innefatta lusitanohästar. Det är många stolta ridskoleelever som ridit på "Pegasus".

Jambo har gått från "den fula grå ankungen" till en vacker vit välväxt häst. Han älskar människor och trivs i rampljuset. Idag efter TIO år som Pegasus vet han precis vad han skall göra när Globen släcks ner och Pegasus musiken spelas. Eftersom han har så fint temperament har han gjort flera framträdanden han har bland annat gått Pridefestivalen. Han har även defiilerat travlopp på solvalla. En stor sak som han gjort var när Arnfilmerna hade världspremiär i Stockholm. Då gick han Kungsgatan fram i en medeltidsparad. Det krävs mod hos hästen att vara mitt i Stockholm.

Jambo är uppfödd av Dokor José Fontes.Pappan är en välkänd hingst som heter Go-go.

2013 firar Jambo 22 år men han har inga planer på att dra ner på takten!

Charlotta intervjuade Ylva 2013-01-05

Ylva och Jambo på sommaräng

Jambo på Kungsgatan i Stockholm inför världspremiären av Arnfilmerna

 

Jambo går Pridefestivalen

Jambo på Preidefestivalen

Ännu en fin bild från Pridefestivalen

Jambo showar

Jambo och Marie som vi är vana att se dem

Jambo säger Hejdå för denna gång!