Select a news topic from the list below, then select a news article to read.

Hej och välkomna till Svenska Lusitanosällskapet första Region Väst träff
Söndag den 25 oktober 14.00 Du med en lusitanohäst och medlem i sällskapet är välkommen till Johanna Nygren på Hagens Ridcenter www.hagensridcenter.se
Adress för GPS: Glöskär 200, 442 73 Kärna
Om du inte vill ta med din egen häst har Johanna några att boka. Först till kvarn!

Tredje gången gillt! Inte mindre än två gånger tidigare har Galderia Y.H. utsetts till bästa sto på Feiran. I år var det dags igen. Dessutom knep hon den åtråvärda titeln Champion 2020. Att ston utnämns till detta tillhör inte vanligheterna. Konkurrensen mot kraftfulla hingstar är inte det lättaste. Under de sjutton år som Feiran arrangerats i Sverige är det bara två andra ston som blivit Champion. Galderias rastypiskhet föll dock domare Nuno Santos Pereira i smaken. ”Man ser direkt att det är en lusitano”, konstaterade han.

Facebookgruppen ”Vi 50+ som tränar och tävlar i dressyr” blev en omedelbar succé. Medlemmarna strömmade till och på tre år har den fått över 3 600 medlemmar. Uppenbarligen fyller den ett stort behov. Initiativtagaren Malena Falkner beskriver den som en social plattform och enorm kunskapsbank, för denna lite äldre målgrupp. Men egentligen började det hela med en knäprotesoperation. Och lusitanovalacken Califa spelar en stor roll i historien.

Lusitanosällskapets erbjudande till medlemmarna om programridning online möts med intresse. En del ser det som ett trevligt alternativ till inställda tävlingar. Andra lockas av att kunna rida i lugn och ro på hemmaplan, men ändå bedömas av en duktig domare. Och duktig och välmeriterad är hon, Intermediaire I-domaren Christina Strand.

Kanske semesterplanerna ännu inte tagit form? Osäkerheten om de fortsatta restriktionerna kring Covid-19 och stängda gränser gör onekligen att alternativen krymper. Men det finns intressanta öppningar, inte minst för den som längtar efter ridsemester och därtill på lusitanohäst! Ridresespecialisten HorseXplore har nämligen tagit in Rotbrunna Häst & Kursgård i sitt utbud.