Select a news topic from the list below, then select a news article to read.

I samband med att Svenska Lusitanosällskapet firade 15 år så lottades ettårige Nazareno ut. Det var uppfödaren Frederico Schiappa Pietro Saramago som med anledning av jubiléet skänkte hästen. Intresset för hingsten var stort men det blev Fredrik Andersson i Visby som lyckades knipa vinsten. Något han segervisst räknat med från början, då han noggrant valde ut den avgörande lotten. Idag, tre år senare, pågår inridning och Fredriks fru Monica summerar, ”det går galant”.

Med foton på fyra ljuvligt söta lusitanoföl önskas alla medlemmar i Svenska Lusitanosällskapet en fin sommar. Årets föl har alla namn med begynnelsebokstaven R och i den presenterade kvartetten finns Rihanna, Raiden, Rozada och Rozario.

Medlemmarna i Svenska Lusitanosällskapet blir fler och fler och finns idag i hela landet. Den som bor längst norrut av alla är Johanna Åkerlund i Norrbotten. Hos henne finns också sjuårige lusitanon Jijel HP. En häst som hon kärleksfullt beskriver som ”arbetsvillig, eldig, tuff, atletisk, snygg, snabb, hård, allsidig och modig”. Att en sådan karaktär ger mersmak kan man förstå. Därför utökades också hästbeståndet med treårige halvbrorsan Oxente HP. För någon vecka sedan gjorde han den långa resan från Herdade de Pineiro i Portugal till Johanna i Buddbyn. Ett miljöombyte han tar med ro.

2010 tog Ida Svensson och hennes familj över Smultebergs Gård utanför Sigtuna. Då fanns inte mycket av det som gården idag kan ståta med. Nu finns här ett nytt stall med tio boxar, sex uteboxar, isolerat ridhus samt ridbana. Dessutom har de nyligen också blivit godkända som stuteri, med inriktning på lusitanoavel! Inte undra på att Ida är stolt.

Att lusitano-ekipagen dominerar årets landslag i WE har redan noterats på denna hemsida. Ett av ekipagen är Idamaria Johansson på nioårige valacken Hoxi. ”Jag är så glad och stolt över att vara uttagen” skrev hon på sin Facebook-sida då lagsammansättningen blev officiell. Det har hon all anledning att vara. Att komma med i landslaget har varit ett utstakat mål och nu har de nått dit.