Select a news topic from the list below, then select a news article to read.

Lätthanterlig, samarbetsvillig och otroligt ambitiös. Så beskriver Emelie Strömvall sin häst Havano de Peramanca. En häst med fantastiska rörelsemönster och bra gångarter, menade domare Nuno Santos Pereira vid årets Feira och utsåg honom till Bästa hingst och Champion 2019.
Emelie och Havano tävlar för Sunne Ryttarförening
Foto: Milena Grandi

Efter fem nätters fölvakande valde stoet Joia att föla i hagen strax efter utsläpp. Så som det oftast sker i Portugal. När ägaren Katarina Eningsjö kom ut i hagen ett par timmar senare stod han där på vingliga ben, vackert baio-färgad, gul med svart man och ål. P var född.

Foto: Katarina Eningsjö

Det är inte alla dressyrekipage som under knappt ett år går från att tävla i lätta klasser, till att debutera i Prix St George. Men Christina Strand och lusitanovalacken Actor har gjort precis det. Från deras första tävling sommaren 2018 startade de i år i nämnda klass i Laholm, med klart godkända resultatet 64,5%. ”Han är ambitiös och arbetsvillig”, säger Christina när hon ska beskriva Actor. Samma beskrivning kan nog gälla även för henne.

Foto: Ulrica Jacobs

Det krävdes bara två lotter för att bli hästägare. Egentligen hade det räckt med en, för Fredrik Andersson visste redan tidigare att nummer 13 är ett lyckotal. Det var nämligen det datum han första gången träffade sin fru. Och även denna gång gick det alltså vägen. Så kom det sig att fölet Nazareno, som lottades ut i samband med Svenska Lusitanosällskapets 15-årsjubileum, hamnade hos Fredrik och hans fru Monica på Gotland.

Foto: Monica Andersson

På feiran 2018 bedömdes Habil do Penedo som Bästa hingst och Champion, med en avelsvärdering på 69,5 poäng. Domaren Tomé Nunes var särskilt förtjust i hans galopp och kommenterade även hans uppenbara vilja att visa upp sig. Det var ungefär detsamma som fick Lena Svendenius på fall när hon först träffade Habil. Ett möte som egentligen började med en födelsedagspresent.

Foto: Hanna Larsson