Att fertilitetskontrollera hingst inför avelsvärdering!

Som vi tidigare skrivit måste en hingst och ett sto vara avelsvärderade och inskrivna i vuxenboken för att kunna få renrasiga föl, som i sin tur kan skrivas in i fölboken. Under våren har det kommit en ny skrivelse att hingstar som avelsvärderas också skall ha verifierat att de är fertila innan de skrivs in i vuxenboken. Fertilitetskontrollen måste vara gjord senast 30 dagar efter avelsvärdering. Är inte detta gjort får hingstägaren visa om hingsten med alla kostnader som det medför för att hingsten skall ha möjlighet att skrivas in i vuxenboken (det är i dagsläget i princip omöjligt att visa om en redan visad häst).

Hur gör man då för att kolla fertilitet på en hingst?

Det enklaste sättet är att betäcka året innan avelsvärdering så att hingsten har en levande avkomma när man avelsvärderar (bevisas genom DNA-test) men detta är ju inte möjligt för alla…

Kan man inte bevisa levande avkomma måste man kontrollera detta via ett laboratorium. I Sverige finns bara ett ställe som utför fertilitetskontroll på häst och det är SVAoch Institutionen för Kliniska vetenskaper KV-Labb

https://www.slu.se/institutioner/kliniska-vetenskaper/om-institutionen/laboratorier/

Spermalaboratoriet, tel 018-67 21 75, e-post: Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.

Detta är inte svårt men det tar lite tid och är lättast att göra på sommaren (innan 15 augusti) när seminstationer är öppna. Tänk på att detta bör göras innan hästen ska avelsvärderas.

Man kan göra detta i Uppsala på SVA då hjälper de er. De har veterinär och kan utföra detta under större delen av året, samt har tillgång till uppstallning.

Bor man inte i närheten av Uppsala kan man göra på följande sätt:
Börja med att kontakta en veterinär som är villig att göra detta test. På www.sprangrulla.se kan Du hitta seminstationer som ofta har möjlighet att ta emot dig och din hingst.

Så här går testet till:

Tag din hingst till seminstationen (här måste finnas veterinär som kan kontrollera spermaprovet och som också beställer provtagningskittet från spermalaboratoriet). Detta måste vara gjort innan du kommer med hästen (se ovan).

När det är en ung oanvänd hingst måste man först lära den att "hoppa på bocken". Detta tar olika lång tid för olika hingstar. Vidare är det så att man inte kan analysera det första provet om hingsten inte betäckt tidigare denna säsong. Då måste man tömma hingsten ca 2 gånger innan man tar det faktiska provet. Har man tur kan man tömma hingsten 1-2 gånger per dag men detta är inget man skall räkna med. Hör med Din veterinär.

När detta är avklarat och man skall ta det faktiska provet måste veterinär vara på plats och analysera sperman direkt när det kommer ut. Man tittar i mikroskop på om spermierna lever. Därefter förpackas resten av provet i olika provrör enligt SVA:s provtagningsmanual och skickas till SVA. Transporttiden är oväsentlig och det går bra med vanlig postgång. Efter ett par dagar skickar SVA tillbaka provresultatet. Här skickar man med en rekommendation för om hingsten kan användas i avel och i så fall på vilket sätt (frusen/levande sperma etc.).

Veterinären som utfört tömningen på hingsten får sedan skriva ett ”utlåtande” på engelska, med veterinärstämpel, om hingsten är fertil eller inte. Det går även att begära att SVA gör ett provningsprotokoll på engelska. Det finns ingen speciell blankett utan det går bra att skriva med fritext med hästens namn, chip, stam, datum för utfärdande samt metod och veterinärens namn.

Har man gjort detta innan avelsvärdering tar man med certifikatet när man avelsvärderar. Har man gjort det efter avelsvärdering (man har bara 30 dagar på sig) så får man skicka det med A-post till Svenska Lusitanosällskapet så vidarebefordrar vi det till rätt person på APSL.

Kostnaden för provet är ca 1800 SEK men sedan tillkommer stationsavgift, med eventuell uppstallning och veterinärarvode.

Har Du frågor kring detta mejla Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.