I Portugal skiljer man på fyra olika blodslinjer men många blandningar förekommer.  D76051879

Veiga (Golegã)
Familjen Veiga föder upp den mest ursprungliga portugisiska lusitanohästen som är hårt avlad på tjurfäktning. Ingenjör Manuel Tavares Veiga  (född 1863) gjorde på sin tid ett urval på genetiska och morfologiska grunder och lade grunden till den idag så eftertraktade Veigahästen. De kan verka oansenliga i hagen men briljerar fullständigt under ryttare. De är ofta små till medelhöga med kort rygg, enastående rörlighet och en konvex nosprofil. De är lite nervösa, men modiga och har förmågan att läsa dina tankar när du rider så att ridningen blir ett riktigt nöje. Det är ingen nybörjarhäst. Hos Veiga rids även stona för att selekteras för avel. De lämpar sig väl för barockridning och working equitation.

Andrade
Andradehästen är större än Veigan och har en rak huvudprofil. De anses lugnare, men är också även de avlade för tjurfäktning. De lämpar sig också väl för dressyr. Kombinationen Veiga-Andrade är många gånger mycket lyckad. Här bör nämnas fyra sådana hingstar Opus, Novilheiro, Neptuno och Nilo, kanske de mest kända lusitanohästarna i världen. Andrade-familjen är idag splittrad. Coudelaria D´Andrade ((Elvas), Vilhena D´Andrade (Torres Vedras) och Coudelaria Emilia D´Andrade Oliveira e Sousa (Coruche) avlar fortfarande på denna blodslinje.

Coudelaria Nacional (Santarém)
Den statliga uppfödningen av lusitanohästar med färgen skimmel. Här utförs noggranna ridtester och genetisk forskning. Hästar av spanskt ursprung används mer frekvent här.

Codelaria de Alter (Alter do Chão)
Den statliga uppfödningen av de bruna lusitanohästarna, alter-real, som också kan ses på Portugisiska Ridskolan. Utifrån 11 individer med spanskt påbrå har man lyckats rekonstruera denna lusitanovariant som en gång i tiden var avlad för kungligheter. Eftersom de är hårt inavlade kan de ibland ha något sämre temperament, men idag pågår ett hårt selektionsarbete för att få bort oönskade individer. En utflykt hit är ett måste. Stuteriet ligger i ett av Portugals vackraste distrikt. Här finns dessutom en mycket intressant utställning om stridshästen genom tiderna.

epae1